Τρίτη 12 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Πέντε από τα 29 κόμματα στη Βουλή

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Πέντε κόμματα - από τα 29 - κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 5% και να εκλέξουν εκπροσώπους τους στο 120μελές κοινοβούλιο του Κιργιστάν κατά τη διάρκεια των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, έξι μήνες μετά τη βίαιη ανατροπή του Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ από τη χώρα. Το κοινοβούλιο απέκτησε νέες εξουσίες μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου που ακολούθησε τις αιματηρές συγκρούσεις, που επιχειρήθηκε να παρουσιαστούν ως εθνοτικές μεταξύ Κιργίζιων και Ουζμπέκων με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες άλλους εκτοπισμένους.

Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων και με τη συμμετοχή να φτάνει γύρω στο 56%, πρώτο κόμμα φέρεται να έρχεται το εθνικιστικό «Ata Zhurt» (Πατρίδα) με το 8,64% των ψήφων, το οποίο έχει σημαντική επιρροή στο νότιο τμήμα της χώρας και έχει κατά καιρούς ταχθεί ενάντια στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη χώρα, που λειτουργεί ως μονάδα ανεφοδιασμού προς το Αφγανιστάν. Δεύτερο κόμμα έρχεται το Σοσιαλδημοκρατικό με το 8,06%, το οποίο συμμετείχε στη «μεταβατική κυβέρνηση» μετά την ανατροπή του Μπακίγεφ και προωθεί «μεταρρυθμίσεις στην οικονομία». Το κόμμα «Respublika» (Δημοκρατία) - που ισχυρίζεται πως στηρίζει τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομάδων - έρχεται τρίτο με το 6,78% των ψήφων, το φιλορωσικό «Ar-Mamys» (Αξιοπρέπεια) λαμβάνει το 6,64% των ψήφων, ενώ τελευταίο το «Ata Meken» (Πατρίδα) - που στήριξε επίσης την βίαιη εκδίωξη του ανατραπέντα προέδρου - με 6,16%. Το υπόλοιπο ποσοστό 63,76% μοιράστηκαν τα 24 κόμματα που δεν πέρασαν το όριο του 5%.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη «οι βουλευτικές εκλογές στο Κιργιστάν χαρακτηρίστηκαν από μια πλουραλιστική προεκλογική εκστρατεία και συνιστούν ένα ακόμα βήμα προς την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ