Τα αγωνίσματα της πισίνας είχαν τη «μερίδα του λέοντος» από πλευράς ενδιαφέροντος. Χωρίς ρεκόρ ο στίβος, αλλά με σπουδαία ονόματα
Οι αγώνες χαρακτηρίστηκαν από τις κόντρες των Αυστραλών με τους Αμερικανούς και την προσπάθεια της Ολλανδίας να μπει «σφήνα». Συνολικά 15 παγκόσμια ρεκόρ και σπουδαίες επιδόσεις ήταν τα αποτελέσματα αυτής της... κόντρας, που οδήγησε στο να θεωρηθούν οι πιο επιτυχημένοι αγώνες κολύμβησης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το πρόσωπο που ξεχώρισε ομολογουμένως ήταν ο Αυστραλός Ιαν Θορπ, που... έπαιζε εντός έδρας και κατάφερε να σπάσει τρία παγκόσμια ρεκόρ. Στα 200μ. ελεύθερο (1.45.51) και στα 400μ. (3.40.59) κολυμπώντας μόνος του και στα 4Χ200 ελεύθερο (7.07.05) μαζί με τους Κλιμ, Πίρσον και Κίρμπι. Στα αξιοσημείωτα και η νίκη των Αυστραλών στα 4Χ100, οι οποίοι επικράτησαν των ΗΠΑ, που ποτέ δεν είχαν χάσει το χρυσό στο συγκεκριμένο αγώνισμα.
Εξαίσια εμφάνιση πραγματοποίησε και η Ινγκε ντε Μπρούιν από την Ολλανδία, η οποία επίσης έσπασε τρία παγκόσμια ρεκόρ. Στα 50μ. ελεύθερο (24.13), στα 100μ. ελεύθερο (53.77) και στα 100μ. πεταλούδα (56.61). Η πολυσυζητημένη για υποψία χρήσης αναβολικών κολυμβήτρια πήρε στο Σίδνεϊ τη δική της ρεβάνς πραγματοποιώντας εκπληκτικές εμφανίσεις. Ενας συμπατριώτης της Ντε Μπρούιν ο Πίτερ Φαν Ντεν Χούγκενμπατ σημείωσε εξίσου σημαντικές επιτυχίες χαρίζοντας μερικές ακόμα διακρίσεις στη χώρα της... τουλίπας. Βέβαια, στην ιστορία θα μείνει περισσότερο για τις νίκες του στα 50μ και 100 ελεύθερο που άφησε εκτός νυμφώνος τον πάλαι ποτέ κυρίαρχο του αθλήματος Ρώσο Αλεξάντερ Ποπόφ, ενώ επικράτησε και του... οικοδεσπότη Ιαν Θορπ. Παράλληλα σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ ελεύθερο (24.13) και στα 50μ ελεύθερο (53.77) αλλά και στα 100μ πεταλούδα (56.61.). Από αμερικανικής πλευράς ξεχώρισε ο Λένι Κρέιζελμπουργκ για τις νίκες του στα 100μ και 200μ ύπτιο η Μπρουκ Μπένετ με τη διπλή νίκη της στα 400μ και 800μ ελεύθερο η Ντάρα Τόρες που κατέκτησε 5 μετάλλια σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα και ο Αντονι Ερβιν για τη νίκη του στα 50μ ελεύθερο.
Sportidea |
Ο Αυστραλός Ιαν Θορπ ήταν η μορφή των αγώνων κολύμβησης |
Εκτός της Τζόουνς όμως και μια άλλη Κυρία του παγκόσμιου στίβου έλαμψε με την παρουσία της στους αγώνες. Η Αυστραλέζα Κάθι Φρίμαν αρχικά κέντρισε το ενδιαφέρον για την επιλογή της από τους διοργανωτές να ανάψει τη φλόγα των Αγώνων. Βλέπετε η καταγωγή της είναι από τη φυλή των Αβορίγινων που είχαν εναντιωθεί δυναμικά ενάντια στους αγώνες και η επιλογή από τους διοργανωτές δεν έγινε τυχαία αφού ήθελαν να... χρυσώσουν το χάπι. Ομως η έναρξη των αγώνων σήμανε και τη δική της ώρα. Η νίκη της στα 400μ με 49.11 αποτελούσε «εθνική υπόθεση» και φρόντισε να τη βγάλει εις πέρας δικαιώνοντας τους πάντες και προπάντων τον εαυτό της.
Κατά τα αλλά στους άνδρες οι Μορίς Γκριν και Μάικλ Τζόνσον αποδείχτηκαν κυρίαρχοι στα αγωνίσματά τους. Μπορεί στην κούρσα της μιας ανάσας όπως λέγονται τα 100μ να μην υπήρξε κάποιο ρεκόρ αλλά αυτό καθόλου δεν πείραξε τον Μορίς Γκριν. Αλλωστε, ξέρει και αυτός ότι ο νικητής της συγκεκριμένης κούρσας σε Ολυμπιακούς Αγώνες πάντα καταγράφεται στην... ιστορία. Με ευκολία ο Γκριν πήρε το χρυσό (9.87) ενώ ακολούθησε άλλο ένα στα 4Χ100. «Παρών» δήλωσε για μια ακόμη φορά και ο Μάικλ Τζόνσον, ή «πάπιας» αν προτιμάτε, που μετέτρεψε την κούρσα των 400μ σε παράσταση για ένα ρόλο αφού την κέρδισε σχεδόν... περπατώντας με χρόνο 43.84. Παράλληλα πήρε άλλο ένα χρυσό στη σκυταλοδρομία 4Χ400.
Sportidea |
Προσπάθησε για το καλύτερο η Κατερίνα Θάνου απέναντι στο «φαινόμενο» Μάριον Τζόουνς |
Στο μήκος ο Κουβανός Ιβάν Πεντρόσο επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο άθλημα κατακτώντας το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο. Σε ένα συναρπαστικό αγώνα επικράτησε του Αυστραλού Τζάι Ταουρίμα που ήρθε από το... πουθενά και απείλησε στα ίσια τον Κουβανό άλτη. Ομως, στο τελευταίο άλμα ο Πεντρόσο έδειξε την κλάση του και με 8.55 πήρε τελικά το χρυσό μετάλλιο.
Από κει και πέρα σταθερές αξίες αποτέλεσαν για μια ακόμη φορά ο Τζόναθαν Εντουαρντς στο τριπλούν που πρώτευσε με 18μ.29εκ. ο Γιαν Ζελέζνι στον ακοντισμό με βολή στα 90.17.
Στα αξιοσημείωτα των αγώνων και η Γερμανίδα αθλήτρια του μήκους, Χάικε Ντρέσλερ η οποία στα 37 της χρόνια πρόσθεσε στη συλλογή της το δεύτερο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Η Γερμανίδα αθλήτρια πήρε την πρώτη θέση στο μήκος με άλμα στα 6.99μ. και επανέλαβε ό,τι είχε κάνει στην Μπαρτσελόνα το 1992, αφήνοντας στην 2η θέση την Ιταλίδα Φιόνα Μέι με 6.92μ.
Sportidea |
Νικητής στην κούρσα της... μιας ανάσας ήταν ο Μορις Γκριν |
Η Γερμανίδα Μπρίγκιτ Φίσερ έγινε στο Σίδνεϊ η αθλήτρια που κατέχει τη μεγαλύτερη συλλογή χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων στο κανόε καγιάκ. Η εκπληκτική κωπηλάτισσα, παίρνοντας το χρυσό στα 500 μέτρα διπλού καγιάκ, έφτασε συνολικά τα 7 χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και τα 11 συνολικά.
Στην ενόργανη γυμναστική, ο Ρώσος, Αλεξέι Νέμοφ, μπήκε στο γκρουπ των έξι αθλητών που έχουν κατακτήσει 12 συνολικά ολυμπιακά μετάλλια στην καριέρα τους. Στην Ατλάντα είχε κερδίσει πάλι έξι μετάλλια μπήκε στη λίστα των έξι αθλητών.
Sportidea |
Στα 37 χρόνια της η Χάικε Ντρέσλερ έδειξε για μια ακόμη φορά την κλάση της |
Sportidea |
Την κυριαρχία του στο μήκος επιβεβαίωσε ο Ιβάν Πεντρόσο |