Κυριακή 3 Οχτώβρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Στρατηγική ελπίδας» για το κεφάλαιο

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της».

Η διαπίστωση αυτή, που περιχαρείς έσπευσαν να κάνουν ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας και η επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης του μνημονίου Ε. Ρωμαΐδου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της τελευταίας μελέτης του ιδρύματος των μεγαλοβιομηχάνων, ήρθε για πολλοστή φορά να επιβεβαιώσει την πλήρη σύμπλευση της ηγεσίας της ΝΔ με τη στρατηγική της πλουτοκρατίας, που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στο λαό.

Η έκθεση του ΙΟΒΕ αποκάλυψε ότι αυτή η ταύτιση φτάνει ακόμα και σε φραστικό επίπεδο. Η πρόταση της ΝΔ για την οικονομία φέρει το βαρύγδουπο τίτλο «Στρατηγική ελπίδας για την έξοδο από την κρίση», ενώ το ΙΟΒΕ μιλά απλά για «σενάριο ελπίδας και σωτηρίας».

Μια απλή ματιά στο περιεχόμενο των δύο κειμένων, αρκεί για να καταδείξει ότι πρόκειται για το ίδιο σχέδιο «εξόδου» από την κρίση, που καταδικάζει το λαό σε αιώνια λιτότητα, φτώχεια και εξαθλίωση, προκειμένου να διασωθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου. Πρόκειται ακριβώς για το σχέδιο και την στρατηγική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τι λέει το σενάριο «ελπίδας και διάσωσης» του ιδρύματος του ΣΕΒ (ΙΟΒΕ); Οτι «η Ελλάδα θα ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής του μνημονίου και θα προχωρήσει ταυτόχρονα σε επιθετική πολιτική αξιοποίησης της ακίνητης κρατικής περιουσίας».

Το ίδιο ακριβώς επαγγέλλεται «η στρατηγική ελπίδας» της ΝΔ: Σαφής δέσμευση για πλήρη εφαρμογή του μνημονίου και ταυτόχρονα συμπληρωματικά «μέτρα τόνωσης της αγοράς» και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Η διαφορά είναι ότι η ΝΔ, για λόγους διάσωσης της ίδιας και συνολικά του πολιτικού συστήματος, έχει επιλέξει να πουλάει ψεύτικες ελπίδες ότι τάχα μπορεί να υπάρξουν λιγότερες θυσίες ή «η ταχύτερη απαλλαγή από το μνημόνιο», και υπόσχεται ανέξοδα ότι θα φέρει ανακούφιση και καλύτερες μέρες για τα λαϊκά στρώματα και τους «οικονομικά ασθενέστερους».

Πρόκειται βέβαια για συνειδητά ψέματα που έχουν στόχο την παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων και την υφαρπαγή της ψήφου στις εκλογές του Νοέμβρη.

Σταθερά στο μονόδρομο της πλουτοκρατίας

Στην πραγματικότητα, η ΝΔ, με την δήθεν «αντιπολιτευτική» τακτική και την «πρόταση εξόδου» από την κρίση, εργάζεται νυχθημερόν για να ενισχύσει τις αυταπάτες και τη συναίνεση των λαϊκών στρωμάτων υπέρ του «μονόδρομου» που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Διαγκωνίζεται την κυβέρνηση σε φιλομονοπωλιακά μέτρα και την ίδια στιγμή, μιλώντας τη γλώσσα των μεγαλοεπιχειρηματιών, ασκεί κριτική για τις «αστοχίες», τα «λάθη» και τις «καθυστερήσεις» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ψηφίζει τα νομοσχέδια που υλοποιούν τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου και στηρίζουν τις επιχειρήσεις και την κερδοφορία τους, προτείνοντας ταυτόχρονα τον εμπλουτισμό του αντιλαϊκού μείγματος με νέες ανατροπές.

Η δέσμη μέτρων που περιλαμβάνεται στη στρατηγική εξόδου από την κρίση, περιέχει αποκλειστικά μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων: Πλήρη σχεδόν απαλλαγή από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, διαρκή στήριξη με ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το ΕΣΠΑ, από τις ΣΔΙΤ, από τα «αυτοχρηματοδοτούμενα» οδικά έργα, από την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων», κ,ο.κ.

«Εκ των ων ουκ άνευ» θεωρεί τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις παντού, εννοείται και στην Παιδεία και την Υγεία, τη συγχώνευση και κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών, σιγοντάροντας και σε απολύσεις εργαζομένων. Με ικανοποίηση επίσης χαιρέτισε την υιοθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ των νόμων που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση της ΝΔ για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων, καθώς και για την υιοθέτηση της πρότασής της για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ύψους 270 δισ. ευρώ!

Την ίδια ώρα, στηρίζει το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων και γενικότερα βάζει γερές πλάτες στη σφαγή των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι υπέρμαχος των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι από τη Ρηγίλλης δεν ακούστηκε τις προηγούμενες μέρες ούτε ένα «κιχ» για την υπογραφή συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα, καταργώντας τις κλαδικές συμβάσεις και γενικότερα τη συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ταχθεί υπέρ της εκ περιτροπής εργασίας, της εργάσιμης βδομάδας των τεσσάρων ημερών, κ.ο.κ. Οι θέσεις αυτές είναι απόρροια του συνθήματος «ανταγωνιστικότητα παντού», πίσω από το οποίο κρύβονται όλα τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που έχουν σαν υπέρτατο στόχο τη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, προκειμένου να διασφαλιστεί η αειφόρος κερδοφορία του κεφαλαίου.

Να τιμωρηθεί σαν κόμμα αντιλαϊκό

Δεν ξενίζει λοιπόν που η ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές του Νοέμβρη αποφεύγει, ειδικά στα προεκλογικά τηλεπαράθυρα και μπαλκόνια, να μιλάει για το περιεχόμενο της πρότασής της για την έξοδο από την κρίση και αντ' αυτού προτιμά να κλίνει σε όλες τις πτώσεις εύηχες λέξεις και συνθήματα όπως «πρόταση εξόδου από την κρίση», που είναι «ρεαλιστική, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη». Οταν υποχρεώνεται να τοποθετηθεί και να πάρει θέση για συγκεκριμένα μέτρα, τότε αποκαλύπτεται πεντακάθαρα το αποκρουστικό πρόσωπο της αντιλαΐκής πολιτικής που στηρίζει.

Το «νέο μείγμα» πολιτικής που υπόσχεται δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συμμαχία της τρόικας και προτείνει και η ηγεσία του ΣΕΒ. Η «νέα ΝΔ» δεν έχει αλλάξει επειδή άλλαξε αρχηγό και έκανε τάχα «αυτοκριτική για το παρελθόν», όπως προπαγανδίζουν τα στελέχη της. Ηταν και παραμένει ο ένας από τους δύο πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος και της πλουτοκρατίας.

Η δημαγωγία, τα πελώρια ψέματα και τα ψευτοδιλήμματα της ΝΔ δεν πρέπει να κρατήσουν εγκλωβισμένους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μέσα στη «στρούγκα» του δικομματισμού και της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Αδίστακτα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Να χειραφετηθούν από την ιδεολογική τρομοκρατία και να τους «πληρώσουν» όπως τους αξίζει: Με οργάνωση της ταξικής αντεπίθεσης και συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες αλλά και στην κάλπη.


Π.Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ