Το καμαρίνι του Αιμίλιου Βεάκη, στο υπόγειο της Ακαδημίας |
Χτες, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αθηναίων διά του εξουσιοδοτημένου από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη και του προέδρου του Θεατρικού Μουσείου Κώστα Γεωργουσόπουλου, με την οποία παραχωρείται προς χρήση, για δέκα χρόνια, στο Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου, κτίριο, επί της οδού Μητροπόλεως 44, με στόχο τη δημιουργία μουσείου.
Θυμίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι η αγορά του κτιρίου από το δήμο έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ, θεωρήθηκε σκάνδαλο. Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αγορά κτιρίου με συγκεκριμένες φωτογραφικές αξιώσεις προσήλθε μόνον ένας ενδιαφερόμενος, προσφέροντας το ακίνητο που είχε αγοράσει το 2005 έναντι 2,9 εκατ. (αντικειμενικής αξίας 1,9). Σύμφωνα με καταγγελίες, το εν λόγω κτίριο, κρίνεται επιπροσθέτως ακατάλληλο, καθώς οι χώροι δεν επαρκούν, δεν επιτρέπουν πρόσβαση σε αναπήρους, ενώ δεν έχει ελεγχθεί η στατική του συμπεριφορά.
Ομως, καθώς ο «πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά», το ΔΣ του Θεατρικού Μουσείου δεν είχε άλλη επιλογή από το να δεχτεί αυτή την προσφορά, η οποία δεν επιλύει το ουσιαστικό πρόβλημα του Κέντρου. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το ΥΠΠΟ-Τ, που δεν αξιώθηκε να βρει κτίριο, από τα πολλά που του ανήκουν για να στεγάσει μόνιμα και ολοκληρωμένα το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο.
Το κτίριο που, προεκλογικά, παραχωρείται από το δήμο, είναι σχετικά μικρό. Εκεί θα στεγαστούν μόνο τα καμαρίνια του Θεατρικού Μουσείου, αφίσες και μακέτες. Ο μεγάλος όγκος του αρχείου θα παραμείνει στο ακατάλληλο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου της Αθήνας (επί της Ακαδημίας), ενώ στον ίδιο ακατάλληλο χώρο θα επιστρέψει και η βιβλιοθήκη του Κέντρου, που πολλά χρόνια τώρα είναι περιφερόμενη. Πριν αρκετά χρόνια μεταστεγάστηκε στο Ροζ κτίριο. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε σε ενοικιαζόμενο κτίριο επί της οδού Καραμανλάκη στα Πατήσια, από όπου - όπως είπε χθες ο Κώστας Γεωργουσόπουλος - έλαβαν το χαρτί της έξωσης λόγω χρέους τεσσάρων ενοικίων.
Το Θεατρικό Μουσείο, μετά από 72 χρόνια λειτουργίας, από τη στιγμή που το εμπνεύστηκε και το δημιούργησε ο Γιάννης Σιδέρης και το συντήρησε για χρόνια η Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων, βρίσκεται σε οικτρή οικονομική κατάσταση. Εδώ και 25 χρόνια επιχορηγείται αποκλειστικά από το υπουργείο Πολιτισμού, και δεν έχει άλλη πηγή εσόδων. Παρ' όλ' αυτά, ποτέ δεν έλαβε το Κέντρο έγκαιρα την επιχορήγηση με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει προβλήματα με μισθοδοσίες, λειτουργικά έξοδα, ΙΚΑ και λοιπούς πιστωτές. Ομως το ΥΠΠΟ-Τ, όπως πάντα, περί άλλων τυρβάζει!