Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται το «Πράσινο Ταμείο ΑΕ», για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων από πόρους που μετακυλίονται και θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα. Ταυτόχρονα, με άλλες διατάξεις του και με πρόσχημα την επίσπευση της σύνταξης των δασικών χαρτών, ανοίγει την Κερκόπορτα για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας.
Το «Πράσινο Ταμείο» θα αντικαταστήσει το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) και θα διαχειρίζεται τους πόρους του που προέρχονται από το χαράτσι «τάλιρο» της βενζίνης, τα πρόστιμα αυθαιρέτων και ρύπανσης, τις εισφορές σε χρήμα από τις νέες εντάξεις στα σχέδια πόλης, πόρους δηλαδή που επιβαρύνουν το λαό. Επίσης, στο Ταμείο αυτό θα προστεθούν και οι πόροι του Ειδικού Φορέα Δασών, που καταργείται.
Κουμάντο στους πόρους αυτούς θα κάνει ουσιαστικά μια Στρατηγική Επιτροπή Περιβαλλοντικής Πολιτικής, στην οποία τον τόνο θα δίνουν εκπρόσωποι κυρίως ιδιωτικών φορέων, όπως ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, καθώς και «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», που όλοι ξέρουμε τη συνάφειά τους με το μεγάλο κεφάλαιο. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση εκχωρεί την περιβαλλοντική πολιτική στους ιδιώτες, αφού αυτοί θα καθορίζουν τις προτεραιότητες, θα εξειδικεύουν την περιβαλλοντική στρατηγική και θα διαχειρίζονται τα κονδύλια με γνώμονα την «πράσινη ανάπτυξη» της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, με τη διάλυση του Ειδικού Φορέα Δασών και τα ελάχιστα χρήματα που μέχρι σήμερα διατίθενται αποκλειστικά για την ανάπτυξη, προστασία και διαχείριση του δασικού πλούτου, της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας, για αναδασώσεις κ.ά. περνάνε τώρα στο «Πράσινο Ταμείο», χωρίς καμιά δέσμευση για τους σκοπούς που θα χρηματοδοτηθούν.
Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου ουσιαστικά αφαιρούνται από τη Δασική Υπηρεσία οι διαδικασίες σύνταξης, ανάρτησης, συμπλήρωσης και διόρθωσης των Δασικών Χαρτών, αφού παρέχεται η δυνατότητα να παραδίδονται, είτε με αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, είτε μέσω της «Κτηματολόγιο ΑΕ» απευθείας σε ιδιώτες εργολάβους. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή, ιδιωτικοποιείται μια διαδικασία που κατά το Σύνταγμα αποτελεί βασική υποχρέωση του κράτους.
Με άλλες διατάξεις νομιμοποιούνται ουσιαστικά όλες οι διαμορφωμένες καταστάσεις μέσα σε δάση και δικαιώνονται οι κάθε είδους εμπρηστές, καταπατητές και οικοπεδοφάγοι, που έχτισαν μέσα στα δάση ή στα καμένα. Ειδικότερα προβλέπεται ότι εξαιρούνται από το δασικό χάρτη οικισμοί και γενικότερα όσοι δόμησαν σε εκτάσεις που ο δασικός τους χαρακτήρας άλλαξε με αποφάσεις της διοίκησης, δηλαδή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ή πήραν οικοδομικές άδειες από τις νομαρχίες.