Το «Πράσινο Ταμείο» ανοίγει το «παράθυρο» για τη διαχείριση και εκμετάλλευση δασών από τους ιδιώτες |
Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, και του υφυπουργού, Θ. Μωραΐτη, με αφορμή την κατάθεση σε λίγες μέρες νομοσχεδίου για το «Πράσινο Ταμείο». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Ταμείο αυτό θα αντικαταστήσει το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) και θα πάρει τους πόρους του που προέρχονται από το χαράτσι «τάλιρο» της βενζίνης, τα πρόστιμα αυθαιρέτων και ρύπανσης και τις εισφορές σε χρήμα από τις νέες εντάξεις στα σχέδια πόλης, ενώ θα πάρει και τους πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών. Επίσης, δεν αποκλείεται στο Ταμείο αυτό να μπαίνουν κάθε χρόνο και άλλοι πόροι τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών.
Τους πόρους αυτούς, οι οποίοι κατά προτεραιότητα θα διατίθενται για έργα προστασίας της βιοποικιλότητας, των δασών και για αστικές αναπλάσεις, θα τους διαχειρίζεται ουσιαστικά ένα Συμβούλιο Πολιτικής με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και το οποίο ναι μεν θα εποπτεύεται από το υπουργείο, αλλά θα αποτελείται και από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων (σ.σ. προφανώς και επιχειρηματιών), αλλά και εκπροσώπους «μη κυβερνητικών οργανώσεων», που όλοι ξέρουμε τη σχέση τους με το μεγάλο κεφάλαιο. Ουσιαστικά με τη σύσταση του Ταμείου αυτού ένα μεγάλο μέρος της περιβαλλοντικής πολιτικής εκχωρείται στους ιδιώτες και στις «μη κυβερνητικές οργανώσεις», αφού αυτοί θα καθορίζουν τις προτεραιότητες, θα εξειδικεύουν την περιβαλλοντική στρατηγική και θα διαχειρίζονται τα κονδύλια, που σήμερα ανέρχονται σε 260 εκατ. ευρώ και θα αυξάνονται κάθε χρόνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτο έργο που θα γίνει με πόρους και του «Πράσινου Ταμείου» είναι η αναδάσωση 100.000 στρεμμάτων στην Αττική τα επόμενα 4 χρόνια. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Θ. Μωραΐτης το έργο αυτό θα ανατεθεί με εργολαβίες οι οποίες δε θα περιλαμβάνουν μόνο το έργο της αναδάσωσης αλλά και τομείς διαχείρισης, όπως είναι η φύλαξη των δασών! Ο υφυπουργός επίσης ουσιαστικά διευκρίνισε ότι από την αναδάσωση θα εξαιρεθούν οι διεκδικούμενες δασικές εκτάσεις από ιδιώτες. Δε διευκρίνισε, όμως, αν στις μελέτες των αναδασώσεων περιλαμβάνονται και έργα για την πυροπροστασία των περιοχών αυτών (πυροσβεστικοί κρουνοί, αντιπυρικοί δρόμοι, κ.ά.). Το μόνο που είπε είναι ότι το κόστος των αναδασώσεων αυτών είναι 45 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με άλλες δηλώσεις της Τ. Μπιρμπίλη, κατατίθεται τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. Το νομοσχέδιο αυτό καθορίζει ότι πλέον κάθε δήμος θα πληρώνει με βάση την ποσότητα απορριμμάτων που θα στέλνει στο ΧΥΤΑ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κάθε δήμο και σήμερα πληρώνουν με βάση τα τετραγωνικά να έχουν σημαντική ελάφρυνση στα ανταποδοτικά τέλη, ενώ αντίστοιχα αυτά θα πολλαπλασιαστούν για τη λαϊκή οικογένεια.
Επίσης, με το νομοσχέδιο ενεργοποιείται υπουργική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία δε θα χρηματοδοτούνται από το δημόσιο οι δημοτικοί φορείς για να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ.