Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο «πάγωμα» των έργων του Αχελώου

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το έργο της εκτροπής του Αχελώου, ύστερα από το νέο μπλοκάρισμα όλων των έργων που αποφάσισε το ΣτΕ μέχρι να έρθουν οι απαντήσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στα ερωτήματα που του έχει θέσει και συγκεκριμένα αν είναι νόμιμη ή παράνομη η συνέχισή τους.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αποφάσισε «την άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν αμέσως ή εμμέσως στην κατασκευή του έργου της εκτροπής, καθώς και την αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου». Επίσης «τη μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης και αξιοποίησης υδάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί». Το εντυπωσιακό είναι ότι με την απόφαση αυτή σταματά και το υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ.

Η εκτροπή του Αχελώου κινδυνεύει πλέον να παραπεμφθεί οριστικά στις ελληνικές καλένδες, καθώς η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, «κάνει αποδεκτές τις αποφάσεις του ΣτΕ». Επιπλέον η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχθούν με βάση την κοινοτική οδηγία διαχειριστικά σχέδια του υδατικού δυναμικού της Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, τα οποία θα είναι έτοιμα μετά από 8-9 μήνες και θα τεθούν σε διαβούλευση. Οπως δήλωσε η υπουργός, «μέσα από τα Σχέδια αυτά θα δούμε την πορεία του έργου»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ