Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μαθητές και γονείς μαζί

Οταν η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και οι μηχανισμοί που διαθέτουν στην εκπαίδευση, δεν επιχειρούν με την παρουσία εισαγγελέων και αστυνομικών στα σχολεία να καθυποτάξουν το αγωνιστικό κίνημα των μαθητών, βρίσκουν άλλους τρόπους περισσότερο... διπλωματικούς. Κύρια επιδίωξη, να φέρουν σε αντιπαράθεση τους μαθητές και τους γονείς τους, ώστε να μην αμφισβητηθούν και από τους δύο τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της αντιδραστικής μεταρρύθμισης. Τυπικό δείγμα, αυτό που συνέβη στο 3ο Γυμνάσιο Ζωγράφου, όπου η γυμνασιάρχης υπαγόρευσε στους νεαρούς μαθητές της, υπεύθυνη δήλωση που έπρεπε να παραδώσουν στους γονείς τους, με το εξής περιεχόμενο: «Επειδή τελευταία παρατηρούνται φαινόμενα απομάκρυνσης των μαθητών από το σχολείο σε ώρες μαθημάτων, παρακαλούμε να δηλώσετε υπευθύνως αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την τακτική, δηλαδή να συμμετέχει το παιδί σας σε πορείες ή αποχές».

Τέτοιες κινήσεις επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν τη δεδομένη έγνοια των γονιών για τα παιδιά τους, σκοπεύουν στην άσκηση πίεσης στους μαθητές για να αποτραπούν οι όποιες αγωνιστικές διαθέσεις. Ειδικότερα δε όταν αυτό εφαρμόζεται σε νεαρούς μαθητές Γυμνασίου, είναι φανερό ότι στόχος είναι ο εκφοβισμός και η προσπάθεια δημιουργίας συνειδήσεων υποταγμένων και ανήμπορων.

Τέτοιες μέθοδοι, που όλο και πιο συχνά συνδυάζονται με αυταρχικές συμπεριφορές διευθυντών, χρειάζεται να συναντήσουν την καθολική αντίδραση όλων των εργαζομένων. Να γίνουν μπούμερανγκ για την ενίσχυση του κοινού μετώπου μαθητών και γονιών εργαζόμενων ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται, αλλαγές που θέλουν την εκπαίδευση προσαρμοσμένη στα συμφέροντα και στις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνό εργατικό, απασχολήσιμο δυναμικό. Σε αυτό αποσκοπεί το σκληρό αντιπαιδαγωγικό εξεταστικό σύστημα, το σχολείο της αποσπασμένης και κατακερματισμένης γνώσης, η αύξηση των ταξικών φραγμών που οδηγεί στην εκδίωξη χιλιάδων μαθητών από τη βασική εκπαίδευση και στη στροφή προς την κατάρτιση και μάλιστα από μικρή ηλικία.

Γι' αυτό οι λαϊκές δυνάμεις, τα παιδιά τους και οι ίδιοι οι γονείς, έχουν πολλά να διεκδικήσουν από κοινού για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Για να μπορέσει η μόρφωση να γίνει πραγματικά δικαίωμα και να παρέχεται σε ένα ενιαίο 12χρονο, σχολειό, δημόσιο και δωρεάν, κοινό για όλους, που θα προάγει τη γενική μόρφωση, θα προετοιμάζει το νέο άνθρωπο, για να βγει με εφόδια στη ζωή.


Δ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ