Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ
Υποβάθμιση και ένα μέλλον άγνωστο

Η υποβάθμιση των ΤΕΕ δε φαίνεται μόνο από τις ελλείψεις, που είναι πασίδηλες. Το ίδιο το περιεχόμενο και το πρόγραμμα σπουδών είναι υποβαθμισμένα, ενώ η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φαίνεται ένα όνειρο άπιαστο για τους μαθητές των ΤΕΕ.

«Με τον 2640/98 υποτίθεται ότι θα άρχιζε η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα όλα έγιναν χειρότερα απ' ό,τι ήταν στα Τεχνικά Λύκεια. Τουλάχιστον εκεί υπήρχαν περισσότερες ώρες μαθημάτων γενικής παιδείας και τα παιδιά έπαιρναν και ένα απολυτήριο λυκείου», λέει η Κατερίνα. Τονίζει ότι «στα ΤΕΕ οι ώρες είναι πολύ λιγότερες και δεν παίρνουμε απολυτήριο λυκείου αλλά ένα χαρτί».

Οσο για τα επαγγελματικά δικαιώματα; Μηδέν. «Αρκεί επίσης να σκεφτούμε ότι προσπαθούν να κλείσουν τα "παραθυράκια" για την πρόσβασή μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», μας λέει η Κατερίνα.

«Οταν με δύο ώρες που κάνεις την εβδομάδα μαθηματικά, θες να περάσεις στα ΤΕΙ δεν μπορείς να αναπληρώσεις τα κενά που θα έχεις», συμπληρώνει ο Νίκος για να συνεχίσει: «Δεν μπορούμε να φτάσουμε το επίπεδο των ΕΛ. Φαίνεται ότι τα ΤΕΕ είναι υποβαθμισμένα. Ακόμα και όταν αποφοιτήσουμε απ' αυτά δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε, αν θα πάρουμε άσκηση επαγγέλματος».

Την προσωπική του εμπειρία, που αναγκάστηκε να επιλέξει το επάγγελμα στα 15 χρόνια του μας μετέφερε ο Νίκος: «Είμαι απόφοιτος ΤΕΛ και έχω το πτυχίο του μηχανολόγου. Δεν μπορώ να πω ότι τα πρώην ΤΕΛ, ΤΕΣ ήταν καλύτερα γιατί πάλι σε έβαζαν να επιλέξεις στα 15 σου και να κάνεις επιλογή ζωής. Ακόμα δεν έχεις ωριμάσει, είσαι παιδί και δεν μπορείς να σκεφτείς τι επάγγελμα θα ακολουθήσεις. Εγώ επέλεξα στα 15 να γίνω μηχανολόγος, έφτασα στα 18 και είδα ότι αυτή τη δουλιά δεν μπορώ να την ακολουθήσω, δε μου άρεσε και φτάνω τώρα 20 χρονών και ξαναπηγαίνω στο σχολείο».

Η Κατερίνα συμπληρώνει: «Η θέση όλων των παιδιών είναι σ' ένα 12χρονο σχολείο όπου θα παίρνουμε ουσιαστική και ολόπλευρη μόρφωση μέχρι τα 18 χρόνια. Από κει και πέρα μπορούμε να επιλέξουμε είτε την τριτοβάθμια εκπαίδευση είτε την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση για να επιλέξουμε το επάγγελμα που θέλουμε».

Μετά το ΤΕΕ όμως τι περιμένει τους αποφοίτους τους; Τι είναι αυτό το προπαρασκευαστικό εξάμηνο για πρόσβαση στα ΤΕΙ; Η Κατερίνα μας λέει: «Είναι και αυτό κοροϊδία. Προσπαθούν να κάνουν πιο όμορφο αυτό το χάλι που επικρατεί. Καλούμαστε να κάνουμε σε έξι μήνες τα μαθήματα που κάνουν οι μαθητές των ΕΛ σε τρία χρόνια. Μετά το εξάμηνο θα δίνουμε πάλι εξετάσεις για τα ΤΕΙ. Δηλαδή από τους λίγους που θα καταφέρουν να πάνε στο προπαρασκευαστικό εξάμηνο, ακόμα πιο λίγοι θα περνάνε στο ΤΕΙ. Ετσι όπως το πάνε εμείς θα θέλουμε φροντιστήρια και στο ΤΕΙ!».

«Οι εισακτέοι στα ΤΕΙ από τα ΤΕΕ θα είναι λίγοι. Οι απόφοιτοι των ΤΕΕ δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις. Τους λείπουν μαθήματα γενικής παιδείας, αλλά και τα εργαστηριακά μαθήματα, δε γίνονται σε εργαστήρια κατάλληλα που θα σου δώσουν γνώσεις», λέει η Κατερίνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενισχύεται ο ταξικός διαχωρισμός(3/6/2006)
Προσπάθεια μαζικοποίησης της κατάρτισης(9/5/2006)
Από αύριο τα μηχανογραφικά δελτία(7/7/2004)
Τελειώνουν σήμερα οι εξετάσεις στα ΤΕΕ(18/6/2002)
Προωθούνται για ψήφιση οι «βελτιωτικές ρυθμίσεις»(7/2/2001)
Σήμερα κατατίθεται το νομοσχέδιο - σκούπα(21/12/2000)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org