Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Απαράδεκτη η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων!
  • Δικάζονται σήμερα τρεις μαθητές για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές καταλήψεις του 2007
  • Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ έξω από το δικαστικό μέγαρο. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΣΓΜΕ

Από τις κινητοποιήσεις των μαθητών το 2007
Από τις κινητοποιήσεις των μαθητών το 2007
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται σήμερα τρεις μαθητές του 4ου Λυκείου Ιωαννίνων και δικάζονται ως υπαίτιοι για την κατάληψη του σχολείου τους, το 2007, την περίοδο μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων.

Με αφορμή αυτή τη σημερινή κατάπτυστη δίκη, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών του νομού Ιωαννίνων, διοργανώνει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί, έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης. Πρόκειται για μια κινητοποίηση ενάντια στην προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, την τρομοκράτηση και αυταρχισμό απέναντι στους αγώνες της νεολαίας, που αναπτύσσονται για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση και στη ζωή.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος των τριών μαθητών από την Εισαγγελία («πατώντας» σε μαρτυρία «αγανακτισμένου» γονέα), οι μαθητές διώκονται διότι «προκάλεσαν τη διακοπή της λειτουργίας του σχολείου» το οποίο βρισκόταν σε κατάληψη για το χρονικό διάστημα από τις 17/10/07 έως και τις 5/11/07. Οι τρεις μαθητές δηλαδή σέρνονται στα δικαστήρια σαν κοινοί εγκληματίες επειδή συμμετείχαν στις μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών το 2007, διώκεται ο αγώνας για μια καλύτερη Παιδεία.

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και την ποινικοποίηση των αγώνων της νέας γενιάς. «Οι διώξεις αυτές - σημειώνει - αποτελούν ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα του αυταρχισμού που προσπαθεί να δέσει, να τρομοκρατήσει κάθε μαθητή, κάθε νέο που παλεύει για τα δικαιώματά του. Η ποινικοποίηση των αγώνων της νέας γενιάς είναι άμεση συνέπεια της διαχρονικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επιχείρησαν και επιχειρούν να χειραγωγήσουν τις ζωντανές δυνάμεις του λαού μας και της νεολαίας που με την αγωνιστική τους στάση δε συμβιβάζονται με την πραγματικότητα, δε νομιμοποιούν την περικοπή των κοινωνικών δαπανών, την υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, τη μετατροπή της μόρφωσης σε εμπόρευμα, όπως προστάζει η ΕΕ και υλοποιούν με συνέπεια αυτοί που ψήφισαν ενωμένοι το Μάαστριχτ».

Το ΠΑΜΕ καλεί μαθητές και γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, τα ΔΣ της τοπικής ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών να πάρουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες στήριξης των μαθητών.

Ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ

Tην προσπάθεια ποινικοποίησης και συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα των μαθητών καταγγέλλει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), με αφορμή τη δίωξη των τριών μαθητών στα Γιάννενα.

Η ΑΣΓΜΕ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, την τραγική πραγματικότητα που επικρατεί στην εκπαίδευση, η οποία οδήγησε για ακόμα μια φορά, το φθινόπωρο του 2007, χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων στους δρόμους, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και άλλες μορφές αγώνα, για ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. «Οι κυβερνήσεις, όμως όλα αυτά τα χρόνια αντί να λύνουν τα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης, κάθε φορά προχωρούν με "κοινωνικούς διαλόγους", σε αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που διευρύνουν τις ανισότητες στο δημόσιο σχολείο, ενώ συγχρόνως συκοφαντούν όσους αντιστέκονται και ποινικοποιούν τη συλλογική τους δράση», υπογραμμίζει.

«Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να καλείται να καταδιώξει τα θύματα αυτής της πολιτικής αλλά τους θύτες και τους εμπνευστές της. Ας εγκαλέσουν λοιπόν όλους αυτούς που κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια και ευθύνονται για την άθλια κατάσταση της εκπαίδευσης, για το έγκλημα που γίνεται σε βάρος των παιδιών και των οικογενειών μας», τονίζει η ΑΣΓΜΕ και ξεκαθαρίζει ότι οι γονείς μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, του μαθητές θα συνεχίσουν τον αγώνα για ένα σχολείο ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν που θα μορφώνει ολόπλευρα θα καλλιεργεί την προσωπικότητα και την κριτική σκέψη χωρίς ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς, που θα οργανώνει τη γνώση και την κοινωνική ζωή των μαθητών, θα διαμορφώνει σταθερές προσωπικότητες, ανθρώπους με χαρακτήρα και αξίες. «Κανένα δικαστήριο δεν θα τρομοκρατήσει τα παιδιά μας, δεν θα τρομοκρατήσει τους γονείς που αφιερώνοντας μεγάλο χρόνο της προσωπικής μας ζωής, αγωνιζόμαστε για σχολεία που θα μορφώνουν, θα διαπαιδαγωγούν και θα τους δίνουν τα εφόδια ώστε σαν αυριανοί πολίτες θα μπορούν να ερμηνεύουν τον κόσμο και να τον αλλάζουν», και καλεί:

  • Την όποια κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Να καταργήσει τώρα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, όλους τους φορείς, κάθε πολίτη να σταθεί στο πλευρό των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών για να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα στη γέννησή τους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαντούν στον κλιμακούμενο κυβερνητικό αυταρχισμό με συνέχεια του απεργιακού αγώνα(2021-10-05 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από τους μαθητικούς αγώνες(2014-11-11 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων(2013-10-10 00:00:00.0)
Πλήθος κινητοποιήσεων από Ενώσεις Γονέων(2011-10-15 00:00:00.0)
Οχι στην τρομοκράτηση γονιών και μαθητών(2008-06-07 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν ενάντια στην τρομοκρατία(2000-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ