Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων

Περιοδεία του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε τυπογραφεία, βιβλιοδετεία

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Σε τυπογραφεία, βιβλιοδετεία, γενικά επιχειρήσεις εκδόσεων της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Βοτανικού περιόδευσε από νωρίς χτες το πρωί ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Παντού έκδηλες οι επιπτώσεις από την καπιταλιστική κρίση και πώς χτύπησε τον κλάδο, με μηχανές σταματημένες, μισές βάρδιες στη δουλειά, προσωπικό σε άδεια. Ανήσυχοι οι εργαζόμενοι και προβληματισμένοι για το μέλλον, με συνεχή την πίεση της καθημερινότητας, το μειούμενο εισόδημα και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε μικρομεσαίος επιχειρηματίας του χώρου: «Η κρίση μας έχει τσακίσει. Είναι σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο εξαφάνισής μας και άλωσης των μικρομάγαζων από τους μεγάλους». «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», άλλη ενδεικτική φράση από το στόμα εργάτη.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ήταν φανερή στους εργαζόμενους που συνάντησαν η πείρα που έχουν από τους αγώνες του ταξικού κινήματος, φανερό το πόσο εύκολα οι συζητήσεις επικεντρώνουν στο πρόβλημα, το ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής, πόσο άναρχη είναι η παραγωγή σήμερα, πόσο αναγκαίος ο κεντρικός σχεδιασμός και η κοινωνική ιδιοκτησία, πόσος αναγκαίος ο αγώνας ενάντια συνολικά στους καπιταλιστές εργοδότες, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Ο Νίκος Σοφιανός τόνισε την ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Υπογράμμισε ότι στη δοσμένη κατάσταση, στην μεν φάση καπιταλιστικής ανάπτυξης, η εργατική τάξη ξεζουμίζεται, στις δε συνθήκες κρίσης του συστήματος πάλι οι εργάτες καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα. Οτι οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν θησαυρίσει τα προηγούμενα χρόνια και τώρα, με αφορμή την κρίση τους, πιέζουν τους εργάτες να φτηνύνουν κι άλλο την εργατική τους δύναμη.

Επέμεινε ότι πλέον ο λαός έχει σωρευμένη πείρα, οφείλει να βγάλει συμπεράσματα, με την ψήφο του στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος να αντισταθεί στα εφαρμοζόμενα, αλλά και νέα, προς λήψη, μέτρα. Και υπογράμμισε ότι η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» μπορεί να μπλοκάρει όσα απεργάζονται.

Στην έκθεση βιβλίου

Χτες το απόγευμα, ο Ν. Σοφιανός επισκέφτηκε το 39ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο. Μίλησε με επισκέπτες, εργαζόμενους, εκδότες. Συναντήθηκε με τον Γιώργο Ψύχαλο, πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, ο οποίος ανέφερε ότι η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ από το 5,5% στο 6% θα τους δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Αλλωστε, όπως είπε, η συμμετοχή στη φετινή έκθεση από εκδότες είναι πολύ μικρότερη, δείγμα των καιρών, της έλλειψης ρευστότητας που μαστίζει τον κλάδο. Μόλις 160 εκδοτικοί οίκοι συμμετέχουν στην έκθεση, μοιρασμένοι σε 130 περίπτερα, πολλοί συστεγαζόμενοι για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα στησίματος και το μίσθωμα (1.600 ευρώ ανά περίπτερο για δύο εβδομάδες), από τα 180 περίπτερα που υπήρχαν πέρσι και τα 350 περίπτερα που γέμιζαν παλαιότερα το Πεδίον του Αρεως. Τα τελευταία δύο χρόνια ως Σύνδεσμος δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ κρατική επιδότηση. Η επισκεψιμότητα είναι πολύ χαμηλή καθότι ο κόσμος δεν έχει αγοραστική δύναμη, δεν έχει καν διάθεση να επισκεφτεί το χώρο και κλείνεται σπίτι του. Ανάλογα παράπονα εκφράστηκαν και από άλλους εκδότες.

Ο Ν. Σοφιανός απάντησε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζει τις προσπάθειές τους, αλλά παράλληλα τους προειδοποίησε ότι στόχος των κυρίαρχων σήμερα δυνάμεων είναι το βιβλίο να εξαφανιστεί. Οτι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως στην πρόταση 40 σελίδων που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας για το λεγόμενο «ανοιχτό σχολείο» δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στη λέξη βιβλίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ