Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η «καραμέλα» της μεσογειακής διατροφής...

Να στραφεί η γεωργία της χώρας στη μεσογειακή διατροφή ζήτησε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, ενώ η ίδια πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, πλήττει καίρια την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τους μικρομεσαίους αγρότες. Η κυβέρνηση λανσάρει τη στροφή στη μεσογειακή διατροφή ως επικοινωνιακό τρικ δημιουργίας ψεύτικων ελπίδων για τη φτωχή αγροτιά, μπροστά στο αδιέξοδο που προκαλεί η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική.

Η πολιτική της ΕΕ και του ΠΟΕ έχουν πλήξει την εγχώρια αγροτική παραγωγή και παραδοσιακές καλλιέργειες όπως η σταφίδα, το λάδι, τα οπωροκηπευτικά έχουν συρρικνωθεί, ενώ το ίδιο ισχύει για τον καπνό, τα τεύτλα, το βαμβάκι, το στάρι. Τα μεσογειακά προϊόντα είναι υγιεινά, αλλά αυτό δεν εξασφαλίζει από μόνο του την απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής και τιμές επιβίωσης στους μικρομεσαίους αγρότες. Γιατί, πολλά από τα τρόφιμα, που συμπεριλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή, αν και τα παράγουμε, μένουν απούλητα και σαπίζουν στις αποθήκες, γιατί εισάγονται ομοειδή προϊόντα. Για παράδειγμα, οι τιμές κινούνται σε εξευτελιστικά επίπεδα σε προϊόντα όπως τα κρασοστάφυλα, το λάδι, το συμπύρηνο ροδάκινο και τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια. Επίσης, οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς και του κέρδους μπορούν να επιβάλουν μια μεσογειακή διατροφή που θα γίνεται με λάδι από το Μαρόκο ή την Ισπανία, ντομάτες από Πολωνία ή Ολλανδία, μήλα Ιταλίας, αχλάδια Αργεντινής, χυμούς Βραζιλίας, κόκκινο κρασί Χιλής ή Αυστραλίας, πορτοκάλια Ν. Αφρικής κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ