Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Η κρίση έφτασε στο -3,7%!

Σημαντική μείωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου

Συνεχίζονται με εντονότερους ρυθμούς οι πτωτικές τάσεις της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά των εργαζομένων στην οικονομική κρίση. Μια κρίση που προκάλεσε η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας και της συγκέντρωσης των κεφαλαίων, αλλά καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, που ήδη έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Αρχή, το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου το ΑΕΠ υποχώρησε σε σταθερές τιμές κατά 3,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, φέροντας πιο κοντά τις εκτιμήσεις για μείωση 4% του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2010. Να θυμίσουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010 η μείωση του ΑΕΠ ήταν της τάξης του 2,3%.

Η βίαιη υποχώρηση του ΑΕΠ - η μεγαλύτερη από το 1975 - είναι το αποτέλεσμα συνδυασμένων παραγόντων της εξάπλωσης της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής των κυβερνητικών μέτρων του μνημονίου, τα οποία λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, επιταχύνοντας και βαθαίνοντας τα στοιχεία της κρίσης.

Από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων του ΑΕΠ καταγράφεται η μεγάλη πτώση των επενδύσεων και της κατανάλωσης, ενώ θετικές επιπτώσεις είχε η υποχώρηση του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών, η οποία όμως οφείλεται στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία αντανακλούν τη γενικευμένη κρίση της ελληνικής αγοράς, με τα συρρικνωμένα λαϊκά εισοδήματα, τα λουκέτα σε δεκάδες χιλιάδες μικρά εμπορικά καταστήματα και βιοτεχνίες και την κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας, η οποία, μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Το ζοφερό αυτό τοπίο που διαγράφεται για εκατομμύρια εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά, υποσχόμενη «καλύτερες ημέρες» στο ...μέλλον. Εκτίμηση, η οποία δε στηρίζεται σε καμία επιστημονική θέση, τη στιγμή μάλιστα που εκφράζονται απόψεις ότι η κρίση της ελληνικής οικονομίας θα είναι μακροχρόνια. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο το οποίο επιδιώκει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση είναι να προωθήσει τα σκληρά μέτρα του μνημονίου ως το 2014 και παράλληλα να καταστείλει με κάθε μέσο και τρόπο τις λαϊκές αντιδράσεις.

Πέρα από τη μείωση των ακαθάριστων επενδύσεων (-18,6%), της δημόσιας κατανάλωσης (-8,4%), της ιδιωτικής κατανάλωσης (-4,2%), η εξέλιξη του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής παρουσίασε την παρακάτω εικόνα:

  • Συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία -6,3%.
  • Γεωργία, δασοκομία και αλιεία 1,9%.
  • Βιομηχανία, μαζί με την ενέργεια -6,6%.
  • Κατασκευές -24,7%.
  • Εμπόριο, ξενοδοχεία - εστιατόρια, μεταφορές και επικοινωνίες -10,8%.
  • Χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες -2,7%.
  • Λοιπές υπηρεσίες -1,2%.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ