Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«MIG» - «VIVARTIA»
Καταβρόχθισαν και τη «ΜΕΒΓΑΛ»

Από τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίων δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μονοπώλιο που απλώνει τα πλοκάμια του σε δεκάδες κλάδους παραγωγικής δραστηριότητας και υπηρεσιών

Τη δημιουργία ενός νέου τεράστιου μονοπωλίου στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κλάδου των τροφίμων συνολικά, σηματοδοτεί η χτεσινή ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά της «ΜΕΒΓΑΛ» από τη «VIVARTIA» («ΔΕΛΤΑ»), της «MIG» του Βγενόπουλου. Με τη συγκεκριμένη εξαγορά, η «VIVARTIA» στοχεύει στην κυριαρχία της και στη Β. Ελλάδα, ενώ ανοίγονται νέες προοπτικές για επέκτασή της σε γειτονικές χώρες. Η «ΜΕΒΓΑΛ» είχε μπει στο στόχαστρο της «ΔΕΛΤΑ» από τον καιρό που ο όμιλος ανήκε στο Δ. Δασκαλόπουλου, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν προχωρήσει λόγω της αντίστασης που φέρονταν ότι προβάλουν οι μεγάλοι μέτοχοί της.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της «VIVARTIA» που, σημειωτέον, ανήκει στο μακράν μεγαλύτερο μονοπωλιακό κολοσσό στη χώρα αυτή τη στιγμή που είναι η «ΜIG», αραβικών συμφερόντων, η σχετική συμφωνία προβλέπει την εξαγορά συνολικά «τουλάχιστον» του 57,8% της «ΜΕΒΓΑΛ» έναντι 76,6 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε με την οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου που ελέγχει το 43% της εταιρείας η εξαγορά του ποσοστού αυτού προς 57 εκατ. ευρώ, και από την οικογένεια Χατζάκου την εξαγορά του 14,8% έναντι 19,6 εκατ. ευρώ «η οποία», διευκρινίζεται, «θα διατηρήσει ποσοστό 13,6% περίπου με δικαίωμα προαίρεσης για πώλησή του στη VIVARTIA Συμμετοχών», δηλαδή με τη συμφωνία σε επόμενο χρόνο να πουλήσει και αυτό το ποσοστό στη «VIVARTIA».

Με την εξαγορά αυτή ουσιαστικά η «MIG» αποκτά τον έλεγχο ποσοστού μεγαλύτερου από το 30% στην αγορά λευκού γάλακτος, δεδομένου ότι η «VIVARTIA» κατέχει ήδη το 25,6% του κλάδου και η ΜΕΒΓΑΛ το 6,8% και συνολικό τζίρο 184 εκατ. ευρώ το χρόνο και 11 εκατ. ευρώ κέρδη.

Η «πολιορκία» της «MEBΓΑΛ» από τη «VIVARTIA» χρονολογείται από το φθινόπωρο του 2006, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα των αποκαλύψεων για τη δράση του καρτέλ στο γάλα που προέκυψε μέσα από αλληλοκαρφώματα και ενδοεπιχειρηματικές συγκρούσεις με τη «MEBΓΑΛ» σε κυρίαρχο ρόλο, για να ολοκληρωθεί τέσσερα χρόνια μετά με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χτες.

Η γιγάντωση των μονοπωλίων και η δημιουργία επιχειρηματικών κολοσσών τίποτα θετικό δεν προοιωνίζεται ούτε για τους εργαζόμενους ούτε για τους αγρότες, στην προκειμένη περίπτωση, μια και λόγος γίνεται για γαλακτοκομικά προϊόντα. Τέτοιες εξελίξεις σηματοδοτούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο κτηνοτροφικό εισόδημα, ένταση της εκμετάλλευσης και του μονοπωλιακού ελέγχου και της χειραγώγησης των τιμών στην αγορά.

Να σημειώσουμε ότι η «VIVARTIA», πριν ακόμα αποκτηθεί από την «MIG», είχε καταβροχθίσει δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες: «ΦΡΟΖΑ», «Μπαρμπα-ΣΤΑΘΗΣ», «VITALACT», «ΒΙΓΛΑ Ολύμπου», «Παγωτά ΔΩΔΩΝΗΣ», «ΓΚΟΥΝΤΙ'ς», «Κυλινδρόμυλοι ΠΑΠΑΦΙΛΗ», «ALFA FOODS», «ΤΣΙΠΙΤΑ» (σνακς), «ΝΕΣΤΛΕ ΕΛΛΑΣ» («Βλάχας»), «FLOCAFE» κλπ.

Αλλά και η «MIG» πλέον έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε όλου σχεδόν τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.

Με βάση στοιχεία της, του περασμένου Γενάρη, η «MARFIN FINANCIAL GROUP» στο ελληνικό Χρηματιστήριο επίσημα ελέγχει:

  • την «MARFIN BANK»
  • την «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ»
  • το θεραπευτήριο «ΥΓΕΙΑ»
  • την ναυτιλιακή εταιρία «BLUE STAR»
  • την «ΩΙΝΑΡΤΙΑ» με τις θυγατρικές της
  • την «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
  • την «ΣΙΝΓΚΙΟΥΛΑΡ-ΛΟΤΖΙΚ»
  • την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ»
  • το ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • την «INTERINVEST ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ»
  • το «EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ»
  • Πολλές άλλες εταιρείες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ