Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΛΓΑ
Η λυπητερή στους αγρότες

Ολοκληρώνεται σήμερα στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, που προβλέπει ουσιαστικά την παράδοση των ασφαλίσεων στους ιδιώτες. Υπέρ του νομοθετήματος έχουν ταχθεί μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Ξεκάθαρος ήταν στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, τονίζοντας ότι «καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο γιατί βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με αυτό που θέλει ο μικρο - μεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος: Πλήρη ασφάλιση και όχι μερική της φυτικής και αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ». Οπως είπε, με βάση τα όσα προωθούνται «εισβάλλουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και εσείς τους επιδοτείτε», προκειμένου «να έχουν σίγουρα κέρδη». Ο Στ. Σκοπελίτης έκανε λόγο για «εμπαιγμό», εφόσον την είσοδο των ιδιωτών «την παρουσιάζετε ως ενδυνάμωση του ΕΛΓΑ». Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα χρέη του Οργανισμού, που αποτελούν και πάγιο κυβερνητικό επιχείρημα, τονίζοντας ότι «αφού τον φεσώσατε τον αναγκάσατε να προσφύγει στο δανεισμό για να δώσει αποζημιώσεις στους αγρότες», ενώ δε δίνονταν οι προβλεπόμενες κρατικές επιχορηγήσεις.

Ως ...εκσυγχρονισμό προσπάθησε να παρουσιάσει την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο προσαρμόζεται στα δεδομένα «του διεθνούς ανταγωνισμού και των αλλαγών στον τρόπο στήριξης του αγροτικού εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και φυσικά «στο πλαίσιο της υπό αναθεώρηση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής». Οπως είπε, το νομοθέτημα θα έχει «θετική επίδραση στην αγροτική οικονομία», αφού δημιουργεί «ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη δημιουργία σταθερών κανόνων στην προστασία του αγροτικού εισοδήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ