Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Νέα υπερσυσσώρευση ... αιτήσεων

Με τους αγρότες να συνωστίζονται από χτες έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ για μια θέση στο φωτοβολταϊκό μέλλον, φαίνεται να ξεκινά ένας νέος κύκλος καθυστερήσεων, αναβολών και αβεβαιότητας, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβερνητική προσπάθεια για... υψηλές επιδόσεις στην «πράσινη οικονομία» και στην «οικολογία», περιστρέφεται γύρω από την εξυπηρέτηση των αξιώσεων των μεγάλων εταιρειών. Οι εξελίξεις δείχνουν, για άλλη μια φορά, ότι η παράδοση του ενεργειακού τομέα στους ιδιώτες, μεγάλους και μικρούς, η «απελευθέρωση» της σχετικής αγοράς, όχι μόνο δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους για την ομαλή ηλεκτροδότηση, αλλά υπονομεύει καταλυτικά τα λαϊκά συμφέροντα. Πέρα από τους αγρότες, μια σειρά υποψήφιοι μικροπαραγωγοί που ευελπιστούν να ...«πιάσουν την καλή», αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο εύκολα όσο περιγράφονται από τους κυβερνώντες και τις τράπεζες που σπεύδουν για τη χορήγηση σχετικών δανείων. Αντίθετα, τεράστια αποθέματα... υπομονής μπορούν να έχουν μεγαλύτεροι επενδυτές, προκειμένου μάλιστα να απαλλαχθούν από την «ψιλή μαρίδα».

Μετά την ανακοίνωση της ΔΕΗ, την περασμένη Παρασκευή 27 του Αυγούστου, ότι θα εξεταστούν με σειρά προτεραιότητας οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά, που εκκρεμούν από το 2007, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών έσπευσε χτες να τη χαρακτηρίσει «απαράδεκτη και επικίνδυνη για το μέλλον της αγοράς».

Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι υπονομεύεται η προοπτική του πλήθους των νέων αιτήσεων που κατατέθηκαν μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου για τις ΑΠΕ (3851/2010). Η ΔΕΗ κάνει λόγο για νέες αιτήσεις που προσεγγίζουν τα 1.000 MW και αντίστοιχο αριθμό παλαιών αιτήσεων που δεν έχουν τακτοποιηθεί. Την ίδια ώρα, ακόμη και για τις αιτήσεις των αγροτών, που η υποβολή ξεκίνησε από χτες, δεν υπάρχει υπουργική απόφαση για τη συνολική επιτρεπόμενη ισχύ που θα γίνει δεκτή, με συνέπεια να μη μπορεί κανείς να γνωρίζει εάν έχει μέλλον η αίτησή του.

Αναφέρει επίσης ότι ο ΔΕΣΜΗΕ καθυστερεί την υπογραφή συμβάσεων και στο μεταξύ μειώνονται οι εγγυημένες τιμές, καθώς ισχύει χρονική αποκλιμάκωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ