Εντατικοί ρυθμοί κερδοφορίας και για το Α' εξάμηνο 2010
Σε νέα φάση συγχωνεύσεων και εξαγορών περνάει το ντόπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά και τις πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις που υποδεικνύουν κυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Ηδη και με βάση σενάρια που κυκλοφορούν κυοφορούνται νέες επιχειρηματικές κολεγιές και όχι μόνον γύρω από την κρατική περιουσία στις τράπεζες (Αγροτική, Τχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) αλλά και ευρύτερα. Στόχος τους η παραπέρα μεγέθυνση με ακόμη μεγαλύτερα σχήματα, η ενίσχυσή τους σε κεφαλαιακή επάρκεια, η αποκατάσταση της πρόσβασής τους στο χρηματεμπόριο με όρους ανταγωνιστικότητας και ισοτιμίας σε σχέση με τις άλλες μερίδες του κοιναγορίτικου τραπεζικού κεφαλαίου.
Σήμερα και με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο στηρίζεται στον πακτωλό από τις διάφορες ενισχύσεις, στα κρατικά και διακρατικά πακέτα που προσφέρουν οι «μηχανισμοί στήριξης» και που υπολογίζονται σε 200 δισ. ευρώ, χώρια από τα δάνεια (ακόμη 100 δισ. ευρώ) των ΕΕ-ΔΝΤ προς το κράτος και σε όφελος της πλουτοκρατίας. Η προοπτική «σταδιακής απόσυρσης» των μέτρων αυτών, η συνολική «στρατηγική εξόδου» της πλουτοκρατίας από τη φάση της καπιταλιστικής κρίσης περνάει μέσα από τη γιγάντωση των μονοπωλίων, πολιτική που για το λαό συνεπάγεται τα ακόμη χειρότερα. Στη μοιρασιά της πίτας αποφασιστικό λόγο θα έχουν τα μονοπώλια (lazard, Deutshe Bank, HCBC) που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διόρισε σε ρόλο «συμβούλου».
Εθνική Τράπεζα : Στον ισολογισμό 6μήνου εμφανίζουν μεγάλα λογιστικά κονδύλια για τυχόν επισφαλείς απαιτήσεις από δανειολήπτες, απώλειες από την αποτίμηση των κρατικών ομολόγων κ.ά. που συμπιέζουν κατά πολύ την εμφάνιση του τελικού αποτελέσματος. Παρά το γεγονός αυτό, η μάζα με τα καθαρά κέρδη διαμορφώνεται σε 146 εκατ. ευρώ (από 708 εκατ. ευρώ που συγκέντρωσαν στο 6μηνο του 2009). Μεγάλη αύξηση στα καθαρά κέρδη εμφανίζουν από την επιχειρηματική δράση τους στην ευρύτερη ζωτική περιοχή. Στην Τουρκία μάζεψαν 251 εκατ. ευρώ (αύξηση 15%) και στη ΝΑ Ευρώπη ακόμη 64 εκατ. ευρώ. Αντίθετα στην Ελλάδα εμφάνισαν ζημιά ύψους 159 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 426 εκατ. ευρώ πέρυσι).
Γιούρομπανκ : Απέσπασαν καθαρά κέρδη ύψους 95 εκατ. ευρώ. Απόλυτα προκλητικοί απέναντι στα λαϊκά στρώματα βάζουν, όπως είναι επόμενο, πλάτη στην κυβέρνηση και στο μνημόνιο αξιώνοντας την «συνεπή εφαρμογή των αυστηρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Τράπεζα Πειραιώς : Η οργανική κερδοφορία τους εμφανίζει και αύξηση 14% και διαμορφώνεται στα 334 εκατ. ευρώ. Λόγω της μεγάλης αύξησης (30%) των λογιστικών προβλέψεων για «επισφαλή δάνεια», η μάζα με τα καθαρά κέρδη διαμορφώνεται στα 37 εκατ. ευρώ (από 128 εκατ. ευρώ πέρυσι).
Αγροτική Τράπεζα : Η οργανική κερδοφορία εμφανίζει και εντυπωσιακή άνοδο σε ποσοστό 47,2% και φτάνει στα 180,3 εκατ. ευρώ. Μετά και τις αξιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη διενέργεια των λεγόμενων τεστ αντοχής και την αύξηση των λογιστικών προβλέψεων εμφανίζουν «ζημιά» 109,9 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 71,3 εκατ. ευρώ πέρυσι).