Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Απαιτούν... «ξέφραγο αμπέλι»!
  • Προκαλεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάνοντας λόγο για... επιχειρηματικό μεσαίωνα
  • Ο λαός αποδέχεται τα μέτρα που παίρνουμε, λέει κυνικά ο υπουργός Οικονομικών

«

Οδυνηρές» αλλά «αναγκαίες» αλλαγές για τη μετατροπή της Ελλάδας σε επιχειρηματικό «ξέφραγο αμπέλι» αξίωσαν για άλλη μια φορά οι μεγαλοβιομήχανοι, στη χτεσινή και ενόψει της ΔΕΘ, συνάντησή τους με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και τους υφυπουργούς Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στήριξης του αντιλαϊκού μνημονίου στην κυβέρνηση, ενόψει της προετοιμασίας της για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια που δημιουργούν ασφυξία στην ιδιωτική οικονομία, πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο φιλικό για την επιχειρηματικότητα και ελκυστικό για τις επενδύσεις».

Το κλιμάκιο του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, προέτρεψε ουσιαστικά την κυβέρνηση να μοιράσει άμεσα και απόλυτα στο μεγάλο κεφάλαιο όλα όσα έχει αρπάξει και θα συνεχίζει να αρπάζει με την αντιλαϊκή πολιτική του στο μέλλον, από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πέρα και από τα μεγάλα έμμεσα κέρδη που συνεπάγεται για τους μεγαλοεργοδότες η υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων. Για το σκοπό αυτό, προτίθεται να ιεραρχήσει τα 30 «πιο σημαντικά εμπόδια» για την επιχειρηματικότητα και να προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες για την άρση τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, απαιτούνται δύο βασικές προϋποθέσεις:

  • «Η ταχεία περιστολή της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία, η περικοπή του μεγέθους του κράτους και η ουσιαστική μείωση της κρατικής σπατάλης. Οσο συντηρείται ο δεινόσαυρος του κυριαρχικού και παρεμβατικού κράτους τόσο οι δυνατότητες ανάπτυξης θα είναι μηδενικές.
  • Η άρση των εμποδίων - νομοθετικών, γραφειοκρατικών, κρατικοπαρεμβατικών - που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην επιχειρηματικότητα. Η απελευθέρωση των σύγχρονων παραγωγικών δυνάμεων. Ανοιγμα όλων των αγορών, εγκαθίδρυση όρων πραγματικού ανταγωνισμού».

Επενδύοντας αυτές τις δύο απαιτήσεις της πλήρους ασυδοσίας με πολλή αυθαίρετη και ανιστόρητη φλυαρία για τα... δεινά που υφίστανται οι επιχειρηματίες, ο ΣΕΒ ζητά να υλοποιηθούν τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου «γρήγορα και αποτελεσματικά» για «την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης».

Προκαλώντας ξανά, έφτασε στο σημείο να χλευάσει τους εργαζόμενους, επισημαίνοντας ότι «μια ορισμένη ρητορεία αναφέρεται συχνά στον "εργασιακό μεσαίωνα" που δήθεν επικρατεί στη χώρα μας. Αντίθετα, με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, στην Ελλάδα επικρατεί... επιχειρηματικός μεσαίωνας». Επισημαίνει ακόμη ότι «το επιχειρηματικό, επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα απαιτεί ένα ολοκληρωμένο, πολύπλευρο και πλήρες πρόγραμμα δράσης - στο πλαίσιο και στα χρονοδιαγράμματα που ορίζει το Μνημόνιο», για να καταλήξει ότι στη ΔΕΘ η κυβέρνηση πρέπει να στείλει το μήνυμα «ότι η σημερινή Ελλάδα είναι ανοικτή στις επενδύσεις και φιλική στην επιχειρηματικότητα».

Οι μεγαλέμποροι

Και υπέρ του μνημονίου είναι, και με την ΕΕ τάσσονται, και την απελευθέρωση επιδιώκουν, αλλά ταυτόχρονα θέλουν τα μαγαζιά τους γεμάτα και τις παραγγελίες των επιχειρήσεών τους να ανθούν. Αυτό προκύπτει από τη στάση που υιοθετούν οι εκπρόσωποι των εμποροβιομηχάνων και η πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με βάση τα λεγόμενά τους μετά τη συνάντηση που είχαν με τους Γ. Παπακωνσταντίνου, Λ. Κατσέλη, Φ. Σαχινίδη και Γ. Κουτρουμάνη ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Γ. Κασιμάτης, συνεπείς υπερασπιστές των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και υπέρμαχοι των αρχών της «απελευθέρωσης των αγορών» και της ΕΕ.

Αυτοί που «βγάζουν σπυριά» απέναντι σε κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων, έρχονται τώρα αντιμέτωποι με τις αντιφάσεις του ίδιου του συστήματος. Ετσι, διαπιστώνουν ότι η δραματική συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, η όξυνση της ανεργίας και της φτώχειας που απορρέει από την άγρια επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση - ΔΝΤ - ΕΕ και μεγάλο κεφάλαιο, στο όνομα της εξόδου από την καπιταλιστική κρίση, έχει σαν αποτέλεσμα άδεια ταμεία στα μαγαζιά και μείωση παραγγελιών στις επιχειρήσεις. Εκείνο βέβαια που ζητούν, όπως είπε ο Β. Κορκίδης, είναι... κάποια «επικαιροποίηση του μνημονίου που μπορεί να λειτουργήσει και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά, η ΕΣΕΕ εξαντλεί την «παρέμβασή» της στη διαπίστωση ότι «οι έμποροι για να τα βγάλουν πέρα δεν αποδίδουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ» και σε «προτάσεις» του τύπου της δημιουργίας ενός «χάρτη», για να συμβουλεύονται οι έμποροι που βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο, πού θα μπορούσαν να μεταφέρουν την επιχείρησή τους για να έχουν δουλειά. Ζητούν ακόμα να μην αλλάξουν οι... υπουργοί, να μην επιβληθούν άμεσες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αλλά με «νομοσχέδια - σκούπα» να ρυθμιστούν φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Ζητάνε ακόμα να μην αυξηθεί το ΦΠΑ αλλά να μειωθεί από το 2011.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), με υπόμνημά της διαπιστώνει το πασιφανές, ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου οδήγησαν σε διεύρυνση της φτώχειας, σε κλείσιμο επιχειρήσεων και διόγκωση της ανεργίας. Προτείνει να μην αυξηθούν παραπέρα οι έμμεσοι φόροι, «σωστή ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού» και επαναλαμβάνει τις αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων για περικοπές δημόσιων δαπανών «με εντοπισμό της σπατάλης και εξορθολογισμό πληρωμών». Κάνει λόγο για πίεση στις τράπεζες ώστε να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά και «αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ». Ακόμη η ΚΕΕ ζητάει μια ακόμα χαριστική ρύθμιση για το κλείσιμο των φορολογικών υποθέσεων της τριετίας 2007 - 2009.

Ο υπουργός Οικονομικών

Τη θέση - πρόκληση ότι η οικονομική πολιτική και τα μέτρα του μνημονίου, αποτελούν τη μόνη εφικτή, αναγκαία και δυνατή λύση, τα οποία μάλιστα... τυγχάνουν της αποδοχής και στήριξης του ελληνικού λαού, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε χτεσινοβραδινές του δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ενδεικτικό της αλαζονείας, του κυνισμού και του θράσους που διακατέχει τα κυβερνητικά στελέχη, είναι και η προκλητική εκτίμηση του Παπακωνσταντίνου, ότι «κόψαμε τους μισθούς κατά 15%, τις συντάξεις κατά 10%, η ανεργία αυξήθηκε, μαγαζιά κλείνουν και, ενώ βρισκόμαστε στο μέσο της κρίσης, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζει να έχει την αποδοχή του ελληνικού λαού»!

Πέραν τούτου, ο υπουργός Οικονομικών έκανε μία εναγώνια προσπάθεια να πείσει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, καθώς και ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται αποδίδει... Αναφερόμενος στην πορεία του κρατικού προϋπολογισμού, σημείωσε ότι έχει σημειωθεί υστέρηση 700 εκατ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση δεν θα προσφύγει σε νέα φοροεισπρακτικά μέτρα...

Στο θέμα των μετατάξεων εμπορευμάτων και υπηρεσιών από το μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23% επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, προστέθηκε παράγραφος, σύμφωνα με την οποία, αντί της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, η κυβέρνηση θα μπορεί να επιλέξει μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Για μία ακόμη φορά, επιστράτευσε την προπαγάνδα, για ...ανηλεές κυνήγι της φοροδιαφυγής και του μεγάλου πλούτου, επιχειρήματα, τα οποία χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να συγκαλύψει την άγρια φοροεπιδρομή που έχει εξαπολύσει κατά των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ