Πήγε να εγκαινιάσει το σχολείο και τα άκουσε για τα «καλά» από μια μαθήτρια, για την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης
Οι μαθητές το έχουν πει πολλές φορές, το είπαν και χτες: Θέλουν σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει |
Τον «καλωσόρισε» στα εγκαίνια αυτού του σχολείου, που οι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί περίμεναν σχεδόν 10 χρόνια και απέκτησαν μετά από αγώνες και παρεμβάσεις προς κάθε αρμόδιο!
Με μια χειμαρρώδη ομιλία η Γ. Αδαμοπούλου αποστόμωσε τον Π. Ευθυμίου, καταρρίπτοντας στην ουσία το «περιτύλιγμα» της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Τα λόγια της καταλυτικά: «Σας καλωσορίζω εκ μέρους όλων αυτών των συμμαθητών μας που εξαιτίας της μεταρρύθμισής σας πετάχτηκαν έξω από το λύκειο ή πήγαν στα ΤΕΕ. Εκ μέρους όλων αυτών των συμμαθητών μας που συστεγάζονται στα σχολεία ή κάνουν διπλοβάρδιες. Τα ζήσαμε και εμείς και γνωρίζουμε πώς είναι. Σίγουρα όλοι αυτοί θα ήθελαν να σας καλωσορίσουν».
Βέβαια στο «καλωσόρισμα» της μαθήτριας δεν έλειψε η καταδίκη της τακτικής της κυβέρνησης να «συνετίζει» και να «διαπαιδαγωγεί» τους μαθητές, χρησιμοποιώντας αυταρχισμό και τρομοκρατία: «Σας καλωσορίζουμε εμείς που πέρσι αντί να έρθετε στο σχολείο μας να λύσουμε τα προβλήματα από κοινού μάς φέρατε τους εισαγγελείς και την αστυνομία. Ομως τα προβλήματα δε λύνονται έτσι ούτε βέβαια και με γιορτές σαν τις σημερινές».
Τα παιδιά των δυτικών προαστίων έχουν πολλά προβλήματα και σ' αυτά αναφέρθηκε: «Για παράδειγμα οι γονείς μας παρότι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια αναγκάζονται να δίνουν τεράστια ποσά στα φροντιστήρια, εφόσον τώρα πια το σχολείο έχει γίνει ένα εξεταστικό κέντρο και όχι πηγή γνώσεων όπως όφειλε να είναι». Ενώ για το εξαντλητικό ωράριο που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, είπε: «Σε μας τους μαθητές για να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της μεταρρύθμισης δε μας φτάνει το 24ωρο. Είμαστε συνεχώς σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο χωρίς καθόλου ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθούμε με τον αθλητισμό, το θέατρο, τις φιλίες μας και γιατί όχι ούτε για να ερωτευτούμε. Ζούμε συνεχώς μέσα σε ένα άγχος και το μέλλον μας είναι αβέβαιο. Δεν ξέρουμε αν θα περάσουμε σε ένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, δεν ξέρουμε αν θα βρούμε δουλιά αργότερα, δεν ξέρουμε τίποτα».
Παρ' όλα αυτά έδωσε την υπόσχεση εκ μέρους όλων των μαθητών ότι «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, να αντιστεκόμαστε με κάθε τρόπο. Δε θα αρκεστούμε σ' ένα καινούριο σχολείο, γιατί αυτό δε λύνει την ουσία του προβλήματος. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να πραγματοποιηθεί το σχολείο που ονειρευόμαστε, το οποίο σίγουρα δε θα μοιάζει με το σημερινό και σίγουρα δε θα είναι ένα εξεταστικό κέντρο, αλλά θα προσφέρει σε όλους γνώση ολόπλευρη».
Τελειώνοντας το «καλωσόρισμα» ρώτησε τον υπουργό Παιδείας αν θα τους υποδεχτεί και αυτός όταν «θα έρθουμε στο υπουργείο σας στις 19 του μήνα μετά την εκπαιδευτική κινητοποίηση, θα είστε εκεί για να συζητήσουμε;». Η απάντηση βέβαια δε δόθηκε από τον υπουργό Παιδείας αλλά πολύ σύντομα, στις 19 Δεκέμβρη, οι μαθητές, που θα διαδηλώνουν, θα είναι εκεί, έξω από το υπουργείο Παιδείας για να το ανακαλύψουν.
Σε όλα αυτά τα λόγια της μαθήτριας ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου αρκέστηκε να επαναλάβει ότι μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης για τρία χρόνια, τα επιτελεία αποφάσισαν να κάνουν κάποιες βελτιώσεις. «Αυτές οι βελτιώσεις - τόνισε - είναι υπαρκτές, θετικές, ώριμες για το σχολείο, κρίσιμες για την εκπαίδευση και βοηθητικές για τα παιδιά». Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν έχει δικαίωμα κανένας υπουργός Παιδείας, καμίας κυβέρνησης "αν πονάει η ψυχούλα του τον τόπο" να ευνοήσει και να συντηρήσει το χαβαλέ»!