Η «εξονυχιστική» μελέτη της αρχαιοελληνικής τέχνης, μέσα από τις σημαντικές συλλογές από αγγεία και γλυπτά του μουσείου Ερμιτάζ, όπως επίσης και του Λούβρου, ενέπνευσε τα έργα του δίνοντάς τους μια προωθητική δύναμη και οδήγησε τον ίδιο σε ένα «πάθος» για την Ελλάδα.
Το καλαίσθητο βιβλίο - λεύκωμα του Charles Spencer «Ο Μπακστ στην Ελλάδα» (εκδ. «GEMA») ξεδιπλώνει με συναρπαστικό τρόπο στους αναγνώστες την προσωπικότητα και το έργο του καλλιτέχνη, με αφορμή ένα ταξίδι του στη χώρα μας το 1907. Μέσα από τις σελίδες του «αναδύεται» όλη η γκάμα της πορείας (ζωγραφικής, ενδυματολογικής, διακοσμητικής) του δημιουργού, τον οποίον ενέπνευσαν οι ελληνικές περίοδοι από τη Μινωική εποχή μέχρι τις μέρες του ταξιδιού του. Η αρχαία Ελλάδα παίρνει ελληνιστικές αποχρώσεις, βουτά στον ιταλικό κλασικισμό, το νεο-κλασικισμό και ρομαντισμό, εκπροσωπεί άξια το Αρ Νουβώ, προχωρώντας στον Εξπρεσιονισμό. Εδώ και η ποικιλόχρωμη Ανατολή, είτε ως αρχαία Βαβυλώνα ή Αίγυπτος, εδώ η αρχαία Ρώμη - όμως όλα, με ένα αδιάψευστα προσωπικό, ιδιότυπο και ιδιόμορφο ραφινάρισμα.
Ενα βιβλίο που τα κείμενά του θα «ταξιδέψουν» τους αναγνώστες, η εικονογράφηση θα «απογειώσει» την αισθητική απόλαυση και θα εξηγήσει το γιατί «Οσοι δεν έζησαν εκείνες τις υπέροχες μέρες πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μπορούν να καταλάβουν την τεράστια επίδραση που είχε ο Μπακστ, του οποίου το όνομα βρισκόταν τότε σε όλων τα χείλη» όπως έγραψε ο Αγγλος θεωρητικός - ιστορικός του χορού Σίριλ Μπόμοντ.