Πέμπτη 15 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά μείωση της φορολογίας στα καύσιμα

Τη μείωση των ειδικών φόρων στα υγρά καύσιμα ζητά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η μείωση της κατανάλωσης έχει σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο και περιορίζει τα οικονομικά οφέλη που προσδοκά η κυβέρνηση. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της διοίκησης της Ομοσπονδίας, επισημάνθηκε ότι από την αρχή του χρόνου έχει μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων κατά 30%, ενώ περισσότερα από 500 πρατήρια υγρών καυσίμων (60 από αυτά στην Αττική) έχουν κλείσει. Ακόμη, 1.000 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα υπολειτουργούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρός της Μ. Κιούσης σημείωσε ότι τα πρατήρια αυτά κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο και περιμένουν αγοραστή, καθώς και ότι κάποια από αυτά, τα «φιλέτα», θα τα αγοράσουν οι μεγάλες εταιρείες οδηγώντας σε μονοπώληση την αγορά.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας ανέφερε ότι οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης την αύξησαν κατά 41 λεπτά του ευρώ από την αρχή του χρόνου. Προσθέτει ότι στην περίπτωση που τα τέλη κυκλοφορίας προστεθούν στην τιμή της, αυτή θα φτάσει στα 1,80 ευρώ ανά λίτρο (από τα περίπου 1,50 ευρώ που είναι σήμερα η μέση τιμή της), με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης, που υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει και στο 50% από τα σημερινά επίπεδα!

Εμφαση δίνουν οι βενζινοπώλες στη διαφυγή κερδών που προκύπτει από την πρακτική των καταναλωτών στις παραμεθόριες περιοχές να «φουλάρουν» στην ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, όπου η τιμή είναι περίπου 1,10 ευρώ ανά λίτρο. Ζητούν ειδικά γι' αυτές τις περιοχές την παροχή μεγαλύτερων φορολογικών κινήτρων στους καταναλωτές για να περιοριστεί το φαινόμενο. Ενδεικτικά, έφεραν ως παράδειγμα τρία πρατήρια στη Βουλγαρία, κοντά στη μεθοριακή διάβαση Ορμενίου στον Εβρο, όπου σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο πούλησαν 150.000 λίτρα βενζίνης σε Ελληνες καταναλωτές.

Η Ομοσπονδία δηλώνει, επίσης, ότι από τον Οκτώβρη οι βενζινοπώλες δε θα διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης, εάν δεν αλλάξει ο τρόπος διάθεσης, σύμφωνα με τον οποίο σήμερα προκαταβάλλουν τον υψηλό ειδικό φόρο και τους επιστρέφεται στη συνέχεια από το Δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ