ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ: «Συνεχίσθηκε με επιτυχία η επίθεση των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ που συνεδρίασαν τη περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στη διάλυση των συνταξιοδοτικών συστημάτων της Ευρώπης (...) στο σχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων τους (...) γράφουν ότι: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (κορυφής) ολοκλήρωσε τη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για (τη δημιουργία νέων) θέσεων απασχόλησης" (...) Οταν κυκλοφόρησε το τελικό-οριστικό κείμενο των συμπερασμάτων του συμβουλίου κορυφής κανείς δε πήρε χαμπάρι - όλοι οι δημοσιογράφοι έτρεχαν να προλάβουν να γράψουν τις ανταποκρίσεις τους και δεν είχαν καιρό για λεπτεπίλεπτες αναλύσεις ότι στο τέλος αυτής της γενικόλογης, πλαδαρής και ανούσιας παραγράφου είχε προστεθεί μια φρασούλα επτά μόλις λέξεων. Βγάλτε λοιπόν την τελεία που είχε αυτή η πρώτη παράγραφος στο τέλος της και, αντ' αυτής, βάλτε ένα κόμμα και συνεχίστε να διαβάζετε "ιδιαίτερα μέσω της μεταρρύθμισης των συνταξιοδοτικών συστημάτων". Τι τους "έκαιγε" περισσότερο τους 27 ηγέτες μας; Πώς θα εξοντώσουν τον πλέον αδύναμο κοινωνικά και επαγγελματικά κρίκο της σαθρής κοινωνίας (...) "Ανεπαισθήτως", που λέει και ο ποιητής, φρόντισαν την τελευταία στιγμή, εκεί που κανένας δε το περίμενε, να προσθέσουν αυτή τη μικρή φρασούλα σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη θα βγει από την κρίση με διάφορες δράσεις (...) και από τις δράσεις αυτές τη μόνη που αναφέρουν στο τέλος είναι "η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων" (...) Με τέτοιες επικοινωνιακού τύπου μεθόδους είναι αδύνατο να βγει η Ευρώπη από την κρίση χωρίς να "χυθεί πολύ αίμα" από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους» (ο Γ. Δαράτος στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).
«ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ» ΓΙΑ «ΟΛΙΓΟΝ ΕΓΚΥΟΣ»: «Η κυβέρνηση έχει υπογράψει το Μνημόνιο με την τρόικα και ο υπουργός Εργασίας είναι υποχρεωμένος να κάνει επώδυνες αλλαγές τόσο στα εργασιακά όσο και στο Ασφαλιστικό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να ξεθεμελιώσουν το εργασιακό τοπίο και να ανατρέψουν τον προγραμματισμό ζωής που έχουν κάνει χιλιάδες εργαζόμενοι. Γι' αυτό επιβάλλεται να γίνουν βελτιώσεις ως την τελευταία στιγμή» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
ΚΥΝΙΣΜΟΣ: «Ο λογαριασμός πρέπει να πληρωθεί και θα πληρωθεί (...) υπάρχουν όμως ορισμένα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεως (...) οι απαντήσεις που δε μας δίνουν οι υπεύθυνοι είναι ακριβώς αυτό: ότι λαμβάνονται μέτρα υπέρ της εργοδοσίας για να μειωθεί το κόστος της εργασίας και η προοπτική μεγάλου κέρδους να προσελκύσει επενδυτές» (ο Σ. Ψυχάρης στο ΒΗΜΑ).