Τρίτη 22 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΑΣ
Συρρικνώνεται κι άλλο η εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ απάντησε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας

Την απαξίωση και τη συρρίκνωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος. Απαντώντας στην Ερώτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης προανήγγειλε ουσιαστικά την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΑΣ, λέγοντας ότι θα αναζητηθούν στρατηγικές συμμαχίες με μεγάλες ξένες εταιρείες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ανέφερε ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις εταιρειών και αξιοποίηση της περιουσίας των ΕΑΣ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ξεπούλημα αυτής της περιουσίας και απολύσεις εργαζομένων. Κατά τον αναπληρωτή υπουργό δεν μπορεί να συνεχιστεί «η κρατικοδίαιτη αντίληψη» για τη λειτουργία των ΕΑΣ τα οποία πρέπει να λειτουργούν παράλληλα με τις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο και με μειωμένο το λειτουργικό τους κόστος.

Τη δική μας θέση με αυτήν της κυβέρνησης τη χωρίζει άβυσσος, τόνισε στην παρέμβασή του ο Γ. Μαυρίκος, καταγγέλλοντας τον γενικότερο προσανατολισμό που υπάρχει και ο οποίος έχει δέσει την άμυνα της χώρας στο άρμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Πριν 15 χρόνια, είπε, στα ΕΑΣ υπήρχαν 11.000 εργαζόμενοι και σήμερα λιγότεροι από 4.000, κάτι που δείχνει τη συνεχή πορεία συρρίκνωσης του εγχώριου αμυντικού τομέα ο οποίος οδηγείται σε μαρασμό βάζοντας σε δοκιμασία ολόκληρες περιοχές (Κύμη, Λαύριο, Ελευσίνα κ.ά.).

Ο βουλευτής παρατήρησε ότι πλήττεται ο δημόσιος αμυντικός τομέας σε μια περίοδο που συνεχίζουν να αυξάνουν οι εξοπλιστικές δαπάνες και είπε ότι δίνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ΗΠΑ και Γερμανία για προμήθεια υλικών σε βάρος της δημόσιας εγχώριας παραγωγής. Καταλήγοντας, παρατήρησε ότι δίνονται επίσης εκατομμύρια ευρώ για τη συμμετοχή ελληνικού στρατού σε δυνάμεις κατοχής όπως στο Αφγανιστάν ή το Κόσσοβο και την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα για τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ