Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΜΠΟΠΑΛ
Ελεύθεροι οι «καταδικασθέντες»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Μόνο με δικαστικό φιάσκο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική χτεσινή ετυμηγορία ινδικού δικαστηρίου στο κρατίδιο Μάντια Πραντές σχετικά με τους ένοχους για το βιομηχανικό έγκλημα της Γιούνιον Καρμπάιντ στην πόλη Μποπάλ στις 3/12/84 με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Το δικαστήριο έκρινε οκτώ άτομα ως ένοχα για πρόκληση θανάτων εξ αμελείας, ανάμεσα στους οποίους δε συγκαταλέγεται ο τότε διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας Γιούνιον Καρμπάντ, Γουόρεν Αντερσον που ζει όλα αυτά τα χρόνια ελεύθερος στη Ν. Υόρκη. Ομως, και η ποινή σ' αυτούς που κρίθηκαν ένοχοι κάθε άλλο παρά δίκαιη μπορεί να θεωρηθεί: Επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 δολαρίων στον καθένα και διετής φυλάκιση αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Στη δε εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους περίπου 10.000 δολαρίων.

Οσο για τον Αντερσον; Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της ινδικής δικαιοσύνης προς τις ΗΠΑ, ούτε ανακρίθηκε ποτέ, ούτε έγινε ποτέ η έκδοσή του, ούτε καν δικάστηκε ερήμην!

Και να σκεφθεί κανείς πως αυτή η απόφαση - που είναι ύβρις για τα αμέτρητα θύματα του δυστυχήματος στην πόλη Μποπάλ πριν 26 χρόνια - εκδόθηκε μετά από δίκη-μαμούθ διάρκειας 19 ετών...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ