Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκλητικό το Ισραήλ και παρεμβάσεις από Τουρκία και Ιράν
  • Διαδηλώσεις σε Ισραήλ με πρωτοβουλία του ΚΚ Ισραήλ και σε άλλες αραβικές χώρες
  • Δύο ιρανικά πλοία πλέουν προς Γάζα πυροδοτώντας νέους φόβους περαιτέρω κλιμάκωσης

Από τις διαδηλώσεις των κομμουνιστών στο Λίβανο
Από τις διαδηλώσεις των κομμουνιστών στο Λίβανο
ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σε σταθερά υψηλούς τόνους διατηρεί την αντιπαράθεση με το Ισραήλ η τουρκική ηγεσία, δραττόμενη και της διπλωματικής ευκαιρίας που της δίνεται λόγω της διεξαγωγής σε τουρκικό έδαφος της διήμερης συνόδου των χωρών - μελών του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Οικοδόμηση Μέτρων Ασφάλειας στην Ευρασία και στη Μέση Ανατολή, που ακολουθείται από την τακτική σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου με την Τουρκία, στο πλαίσιο του τουρκο-αραβικού φόρουμ. Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία αρνείται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διεξαγωγής διεθνούς έρευνας για το έγκλημα στη νηοπομπή βοήθειας προς τη Γάζα, την περασμένη Δευτέρα, ενώ παράλληλα προχώρησε στην κατάληψη του ιρλανδικού πλοίου «Rachel Corrie», το Σάββατο τα ξημερώματα, στα ανοιχτά της Γάζας και έπειτα στην απέλαση των επιβαινόντων.

Η «δικαίωση των νεκρών από το πλοίο "Mavi Marmara"» διά της διεξαγωγής διεθνούς έρευνας για την αιματηρή κατάληξη που είχε η απόβαση σε αυτό των Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, καθώς και η άρση του εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν «ιστορικό στόχο για την Τουρκία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δηλώσεις έγιναν χτες κατά την έναρξη των διήμερων εργασιών της προαναφερθείσας συνόδου στην οποία συμμετέχει ο Ρώσος Πρόεδρος Μεντβέντεφ, οι ομόλογοί του από Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία (ως παρατηρητής) και ο Μ. Αμπάς από την Παλαιστινιακή Αρχή. Στη σύνοδο, το Ισραήλ απέστειλε μόνο τον πρόξενό του στην Τουρκία.

Στις ξεχωριστές επαφές που είχε με τους δικούς του ομολόγους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα δε θα πάψει να πιέζει για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και συνέδεσε την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ με την πραγματοποίηση μιας τέτοιας κίνησης. Εκτίμησε, δε, ότι η ισραηλινή πλευρά αρνείται γιατί έχει κάτι να κρύψει και τόνισε ότι η Αγκυρα θα πιέσει ώστε στο τέλος της συνόδου να υιοθετηθεί, στο ανακοινωθέν, σαφής καταδικαστική, για το Ισραήλ, αναφορά.

Ισραηλινή εκστρατεία με στόχο τη διεθνή κοινή γνώμη

Αλλεπάλληλες σκηνές από την κατάληψη και του «Rachel Corrie», που ολοκληρώθηκε χωρίς θύματα, μεταδίδουν από το Σάββατο τα διεθνή πρακτορεία σε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να βελτιώσουν κάπως την τραυματισμένη εικόνα του ισραηλινού στρατού από την επίθεση της περασμένης βδομάδας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αυτές θα ήταν οι σκηνές και από την επιχείρηση της περασμένης Δευτέρας αν «μερικές δεκάδες από τους επιβαίνοντες στο τουρκικό πλοίο "Mavi Marmara" δεν επεδίωκαν τόσο προκλητικά τη σύγκρουση με τις ισραηλινές δυνάμεις, επιτιθέμενοι σε αυτές».

Οι ισραηλινές αρχές μιλούν για «τουλάχιστον πέντε άτομα, μεταξύ των επιβαινόντων του τουρκικού πλοίου, οι οποίοι έχουν διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα». Μεταξύ αυτών των πέντε, κατονομάζεται, σύμφωνα με τις διαρροές, ο Αμερικανο-βρετανός Κεν 'Ο Κιφ, ο οποίος αναφέρεται ως «άτομο που θα εκπαίδευε τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα». Ο 'Ο Κιφ, που υπηρέτησε ως πεζοναύτης στον πόλεμο του Κόλπου, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς και αναρωτήθηκε γιατί οι Ισραηλινοί τον άφησαν να φύγει και σκότωσαν άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Νετανιάχου για να τον ενημερώσει ότι σχεδιάζει ένα ερευνητικό πάνελ για το συμβάν με συμμετοχή εκπροσώπων από Τουρκία, Ισραήλ, ΗΠΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Τζέφρι Πάλμερ. Επισήμως, πάντως, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε.

«Σφήνα» Ιράν και επαφές σε Παρίσι και Αίγυπτο

«Ετοιμοι» να παράσχουν συνοδεία σε πλοία που προτίθενται να μεταφέρουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας δήλωναν, από την Τεχεράνη, οι «Φρουροί της Επανάστασης»! Επιπλέον, ένα 24ωρο αργότερα, ο Ιρανικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι αποστέλλει δύο πλοία με βοήθεια στη Γάζα (το ένα μεταφέρει φάρμακα και τρόφιμα και το άλλο εθελοντές νοσηλευτές κατά κύριο λόγο). Αν και αρχικώς είχε γίνει γνωστό ότι τα πλοία θα κατευθυνθούν στην Αίγυπτο, από όπου φορτίο και άνθρωποι θα προωθηθούν στη Γάζα διά μέσου του μεθοριακού σταθμού της Ράφα, χτες το ειδησεογραφικό δίκτυο «αλ Αραμπίγια» μετέδιδε ότι τα πλοία κατευθύνονται απευθείας προς τη Γάζα μετά από «απαίτηση του ιρανικού λαού», όπως διατεινόταν η Τεχεράνη, προοπτική που, αν όντως ισχύει, είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα εξαιρετικά επικίνδυνης ανάφλεξης, μεταξύ Ιράν - Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ θέλει να παίξει ρόλο στην περιοχή. Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Βρετανίας, Μπερνάρ Κουσνέρ και Ουίλιαμ Χέιγκ αντίστοιχα, πρότειναν να παρασχεθεί «συνοδεία σε πλοία που κατευθύνονται στη Γάζα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται και το ειρηνικό φορτίο τους». Και οι δύο ζήτησαν από το Ισραήλ να δεχτεί τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας. Το ίδιο ζήτημα συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους στο Σαρμ ελ Σέικ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μουμπάρακ με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι εξετάστηκε «πώς μπορεί ν' αντιμετωπιστεί, με νέους τρόπους, η οικονομική, κοινωνική, ανθρωπιστική κατάσταση και οι συνθήκες ασφαλείας που έχουν διαμορφωθεί στη Λωρίδα της Γάζας». Πάντως, Αιγύπτιος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωνε, υπό ανωνυμία, ότι το Κάιρο δε σκέφτεται να ξανακλείσει το μεθοριακό σταθμό της Ράφα, που είναι κυρίως για πεζούς, ελέγχοντας με αυστηρότητα μόνο τα εμπορεύματα.

Κι άλλοι νεκροί στη Γάζα

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δύο φέρονται να αγνοούνται όταν το ισραηλινό ναυτικό άνοιξε πυρ σε ταχύπλοο που βρισκόταν στα ανοιχτά της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός μίλησε, ως συνήθως, για «τρομοκράτες που έφεραν σκάφανδρα», ενώ η οργάνωση «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσα», που σχετίζεται με τη «Φατάχ», υποστήριξε ότι επρόκειτο για μαχητές της που πραγματοποιούσαν εκπαίδευση.

  • «Αντιπερισπασμό» στην Κύπρο οργανώνουν οι Ισραηλινοί ως απάντηση στις τουρκικές πρωτοβουλίες για τη Γάζα, οργανώνοντας για το επόμενο Σαββατοκύριακο «εκδήλωση διαμαρτυρίας» για την τουρκική κατοχή ανοικτά των ακτών της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου. Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι δε θα προσφύγουν στη βία. Στην πρωτοβουλία αυτή απάντησε αμέσως και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ. Ερντογάν, που ισχυρίστηκε ότι «ο τουρκικός στρατός δεν είναι κατοχικός στην Κύπρο, αλλά βρίσκεται στο νησί για τις ανάγκες που προκύπτουν από την ιδιότητα της Τουρκίας ως εγγυήτριας χώρας». Επίσης πρόσθεσε ότι «εάν το πλοίο αυτό πάει στη Νότια Κύπρο, το θέμα δε μας αφορά».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ