Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 64
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Λαϊκή εξουσία

Εσβησα το τρακτέρ. Κατέβηκα. Τανύστηκα, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. Εγειρα το σώμα προς τα πίσω. Ο ουρανός και το διαχυμένο φως της πανσελήνου. Εψαξα τον πολικό αστέρα. Τον είδα. Πάντα στη θέση του. Ορόσημο για τον προσανατολισμό.

Εκατσα στη γης, που πήρε να δροσίζει. Αναπνέω με την ησυχία. Μέρος της φυσικής λειτουργίας και ο ίδιος, χαίρομαι τη ζωή. Τη δύναμη του ανθρώπου. Την τέχνη του. Δημιουργός πραγματικός.

Αναψα τσιγάρο. Κάθε ρουφηξιά κωλοφωτιά της νύχτας. Γαλήνη. Ευτυχία. Τι λίγα θέλει ο άνθρωπος να 'ναι ευτυχισμένος...

Ξαφνικά μελαγχόλησα. Εχω πια καταλάβει πως η ευτυχία δεν είναι ατομική υπόθεση. Εχω καταλάβει πως ζω με όρους που δε διάλεξα. Μπορώ ν' αδιαφορήσω για τη διαφθορά; Για το ματοκύλισμα στ' ανοιχτά της θάλασσας της Γάζας; Δεν μπορώ να οχυρωθώ και να κρατήσω έξω από εμένα τα μέτρα που φτωχαίνουν τους δουλευτές. Ιδρώνω σα σκέφτομαι τα παιδιά μου που μεγαλώνουν. Τι θα γίνουν;

Το ξέρουν στο χωριό, πως έχω ένα φίλο κομμουνιστή. Συζητούμε. Ρωτώ. Ακούω. Μια φορά τον ρώτησα, πώς τα ξέρει όλα αυτά που λέει. Χαμογέλασε και με ησύχασε λέγοντας πως και τα δικά του γράμματα είναι λίγα. Η διαφορά μας βρίσκεται πως εγώ είμαι μόνος, ενώ εκείνος κοινωνεί τη συλλογική σκέψη του Κόμματος.

Αν ήταν τούτη την ώρα εδώ, με την ησυχία, θα απαντούσε στα ερωτήματά μου πρόθυμα, αλλά και αυστηρά. Θυμάμαι, μια φορά μου είπε να προσέξω μη φύγει η ζωή μου μ' ερωτήματα και απαντήσεις. Το ζήτημα είναι ν' αλλάξουμε τον κόσμο. Ακριβώς αυτό μου είπε. Αλλάζει;

Ολα αλλάζουν - στη φύση, πράγμα που ξέρεις, και στην κοινωνία - πράγμα, που μαθαίνεις απ' την ιστορία. Στη φύση αλλάζουν χωρίς παρέμβαση του ανθρώπου. Στην κοινωνία χρειάζεται να παρέμβει ο άνθρωπος. Οταν λέω ν' αλλάξει η κοινωνία, εννοώ να 'ρθουν τα πάνω κάτω.

Ετσι συζητούμε. Κι εγώ συλλαβιστά, πια, άρχισα να κατανοώ πως εδώ που έφτασαν τα πράγματα, δε μερεμετίζονται. Στο Ισραήλ σκοτώνουν, γκρεμίζουν, καταστρέφουν, όποιοι κι αν κυβερνάνε. Σταθερά η ίδια πολιτική παρ' όλη την εναλλαγή κομμάτων και προσώπων. Κι εδώ τα ίδια. Και στη Γερμανία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, παντού. Δεν είναι ζήτημα προσώπων. Κάτι ουσιαστικό επιβάλλει τη συγκεκριμένη πολιτική.

Μου λέει ο φίλος μου ο κομμουνιστής, πως πρέπει να καταλάβω την ουσία της πολιτικής. Ποια συμφέροντα υπηρετεί. Θα το καταλάβεις πλήρως εάν, ξεκινώντας από την παρατήρηση, συνειδητοποιήσεις την ύπαρξη τάξεων. Το επόμενο, που έχεις να κάνεις, είναι να εντάξεις τον εαυτό σου σε τάξη. Ως συνείδηση, εννοώ. Γιατί, αντικειμενικά, υπάγεσαι στη φτωχή αγροτιά.

Κάποια φορά του ζήτησα να μιλήσουμε σα σε όνειρο. Πώς θέλουμε να ζούμε. Ακου να δεις, μου είπε, το κοινωνικό όνειρο δεν είναι ατομικό. Υπερβαίνει το άτομο και συνάμα το επιβεβαιώνει στο εμείς. Αρα, όσο κι αν ως άτομο ονειρευτείς, σαν ξυπνάς, τα πράγματα θα 'ναι ίδια. Οταν όμως σμίξεις με τα συνειδητοποιημένα μέλη της τάξης σου, κι αυτήν με την πρωτοπόρο εργατική τάξη, τότε αποκτάται και εξωτερικεύεται δύναμη καταλυτική. Τότε είναι θέμα χρόνου η ανατροπή και η άσκηση της λαϊκής εξουσίας στο πλαίσιο οργάνωσης της λαϊκής οικονομίας.

Το παιδεύω στο νου μου. Λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία. Ακούγεται ωραία. Πιο ωραία θα 'ναι, όταν θα την πραγματώνουμε, μου είπε. To ένιωσα κι εγώ ζώντας, για πρώτη φορά, το πανελλαδικό συλλαλητήριο του Κόμματος στην Αθήνα. Θα μου μείνει αξέχαστο. Ομολογώ πως δίσταζα να πάω.


Ιορδ. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ