Επιτακτική ανάγκη ο κοινός αγώνας και η συμπόρευση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με το εργατικό κίνημα
«Οι εργαζόμενοι στα νομικά επαγγέλματα πρέπει να χειραφετηθούν από τα αστικά ιδεολογήματα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των εργαζομένων σε αυτήν, να σταθούν δίπλα στον αγωνιζόμενο εργάτη, αγρότη, μικροεπαγγελματία, δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και του αγώνα.
Η καταξίωση του κοινωνικού ρόλου των δικηγόρων περνά μέσα από τη συμπόρευσή τους με το εργατικό κίνημα, μέσα από την ανιδιοτελή νομική συνδρομή τους ως υπερασπιστών των λαϊκών αγωνιστών που διώκονται, των μεταναστών και προσφύγων, των λαϊκών ελευθεριών, ακόμη κι αν χρειαστεί να έρθουν σε αντίθεση με τη συντεχνιακή συνδικαλιστική "δεοντολογία"».
Τα παραπάνω σημείωσε η Λίνα Κροκίδη, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, μιλώντας στην εκδήλωση της ΚΟΒ Δικηγόρων της ΚΟΘ του ΚΚΕ, το απόγευμα της Πέμπτης, στη Θεσσαλονίκη. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Οι εξελίξεις στη Δικαιοσύνη και τα νομικά επαγγέλματα».
Οπως τόνισε η Λ. Κροκίδη, οι εξελίξεις αυτές δεν πρέπει και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται έξω και πέρα από την κατάσταση και τις αλλαγές που συντελούνται συνολικά στο χώρο της Δικαιοσύνης. Οι αλλαγές που έχουν γίνει και ειδικά όσες προετοιμάζονται, στο όνομα της ποιότητας και της ταχύτητας, στην πραγματικότητα αποσκοπούν να υπηρετήσουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες του κεφαλαίου, να θωρακίσουν την άρχουσα τάξη απέναντι στη λαϊκή αμφισβήτηση και δράση που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική.
Οι κομμουνιστές και όσοι συσπειρώνονται με το ΚΚΕ θα πρέπει ολοκληρωμένα, στις παρεμβάσεις τους, να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση και συσπείρωση των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων γύρω από θέσεις που θα οικοδομούν τη συμμαχία με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, που θα ριζοσπαστικοποιούν τη σκέψη και τη στάση ζωής, που θα συμβάλλουν στην κατανόηση του ταξικού, άρα αντικειμενικά αντιλαϊκού ρόλου της Δικαιοσύνης στο καπιταλιστικό σύστημα και στην αμφισβήτησή του. Που θα προβάλλουν την ανάγκη της συνολικής ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική, τη διεκδίκηση ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης της χώρας, με κατεύθυνση τη Λαϊκή Οικονομία και Εξουσία, τμήμα της οποίας θα αποτελεί και η Λαϊκή Δικαιοσύνη.
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ξεκαθάρισε ότι οι κομμουνιστές και όσοι συσπειρώνονται με το ΚΚΕ θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην αποκάλυψη των πραγματικών λόγων και στόχων της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος, δηλαδή την ανάγκη του μεγάλου κεφαλαίου να μειώσει το εργατικό κόστος και να γίνει πιο ανταγωνιστικό, να αυξήσει την κερδοφορία του μέσα από την πιο δυναμική είσοδό του στην αγορά των νομικών υπηρεσιών.
Να αποκαλύψουν τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν όσον αφορά στην πρόσβαση στην - έτσι κι αλλιώς ταξική - Δικαιοσύνη για τα λαϊκά στρώματα (πιο ακριβή, κλπ.), σε συνδυασμό μάλιστα με τους «εκσυγχρονισμούς» στην απονομή της που ζητάει ο ΣΕΒ («γρήγορη Δικαιοσύνη για το επιχειρείν»). Να αναδείξουν την ανάγκη καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της (ΕΕ, κυβέρνηση, αστικά κόμματα) καθώς και του οπορτουνισμού (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), που έσπειρε και εξακολουθεί να σπέρνει αυταπάτες για το χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΕ, που εξωραΐζει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ διευκολύνοντας τη χειραγώγηση λαϊκών δυνάμεων, που υπονομεύει το συντονισμό της δράσης με το ταξικό εργατικό κίνημα.
Να αποκαλύψουν τον πραγματικό αντιδραστικό χαρακτήρα των δικηγορικών συλλόγων, που αντικειμενικά ως θεσμοί και σύμβουλοι του αστικού κράτους, στους οποίους συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι δικηγόροι, (μεγαλοδικηγόροι - εργοδότες, μικροί αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί), δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συνδικαλιστικές ανάγκες των μισθωτών και μικρών αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων.
Παράλληλα, να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης «από τα κάτω», όπου υπάρχει η δυνατότητα, με αγωνιστικές συσπειρώσεις (π.χ., επιτροπές αγώνα, κλπ.)., και στο συντονισμό της δράσης τους με τους αγώνες και τους στόχους του ταξικού εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, ως μονόδρομο για κάθε λαϊκή κατάκτηση, ακόμη και για την καθυστέρηση των αντιλαϊκών μέτρων.