Σάββατο 29 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ασπίδα προστασίας στο θερμοκήπιο των σκανδάλων

Επαναφέρει την άθλια προπαγάνδα ότι για την κρίση φταίει η διαφθορά, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τα αντιλαϊκά της μέτρα!

Η ένταση των ταξικών αγώνων αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει και το λαό και να τον βάλει στη γωνία
Η ένταση των ταξικών αγώνων αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει και το λαό και να τον βάλει στη γωνία
Στα μέτρα της πολιτικής που υπηρετεί και της κυρίαρχης προπαγάνδας προσπαθεί να φέρει η κυβέρνηση τα υπαρκτά σκάνδαλα, επιχειρώντας προκλητικά να αποδώσει στην «αδιαφάνεια» τη λεηλασία που δέχονται τα λαϊκά στρώματα στο εισόδημα και στα δικαιώματά τους.

Τα όσα είπε χτες από την Κομοτηνή ο Γ. Παπανδρέου, με αφορμή και τις ομολογίες Μαντέλη, δείχνουν πως η κυβέρνηση, σε πλήρη σύμπνοια με τα άλλα αστικά κόμματα, θα επιχειρήσει να αντιστρέψει πλήρως την πραγματικότητα, για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού.

Με άλλα λόγια, όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα που η σκανδαλολογία οξύνεται, η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τα δημοσιονομικά ελλείμματα σαν συνέπεια των «ατασθαλιών» μεμονωμένων πολιτικών, που βασίστηκαν σ' ένα διεφθαρμένο κράτος, στο οποίο τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί δήθεν να δώσει τέλος, γι' αυτό πετσοκόβει λαϊκά δικαιώματα και εισοδήματα!

Η άθλια αυτή προπαγάνδα εξυπηρετεί και τη μεθόδευση να βγει λάδι ο καπιταλισμός και το αστικό πολιτικό σύστημα που τον υπηρετεί, ώστε η λαϊκή αγανάκτηση να εκτονωθεί σε προσωποποιημένους «στόχους» και να μην ξεσπάσει πολιτικά στα κόμματα που υπηρετούν το κεφάλαιο και στη στρατηγική τους, η οποία αντικειμενικά αποτελεί το θερμοκήπιο μέσα στο οποίο φύονται τα σκάνδαλα και η διαπλοκή.

Ιδεολογήματα - πρόκληση για το λαό

Μιλώντας στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) Ροδόπης, ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε να παρουσιάσει τα αντεργατικά μέτρα σαν αναπόφευκτο «αποτέλεσμα» της «αδιαφανούς λειτουργίας του κράτους», στη θέση του οποίου, όπως προκλητικά ισχυρίστηκε, η κυβέρνηση «οικοδομεί ένα κοινωνικό κράτος»!

Στο ίδιο πνεύμα, ισχυρίστηκε ότι «η οικονομία είναι το σύμπτωμα του προβλήματος ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι η λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος», το οποίο «θεραπεύουμε με ριζικές αλλαγές». Στην κρίση, υποστήριξε, «οδηγηθήκαμε από πολλές πρακτικές αντιλήψεις και λειτουργίες, (...) και πολλές από αυτές είναι αποτέλεσμα αδιαφάνειας, ακόμη και εκτεταμένης διαφθοράς».

Τα περασμένα χρόνια, συνέχισε, «η Ελλάδα δεν σπατάλησε χρήματα στο κοινωνικό κράτος, αλλά αυτά χάθηκαν στην αδιαφάνεια και σε ιδιωτικοποιήσεις ακόμα και προς όφελος κερδοσκόπων».

Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανίσει σαν συνέπεια της διαφθοράς την ταξική πολιτική προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν με συνέπεια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, παραδίδοντας στο κεφάλαιο τη δημόσια περιουσία και ξεθεμελιώνοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Πίσω από υποκριτικές και αποπροσανατολιστικές κορόνες, ο πρωθυπουργός αποτύπωσε την αντιδραστική πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει «σε ανατροπές διαρθρωτικού χαρακτήρα», σημειώνοντας ότι θα εφαρμοστούν «όπως ακριβώς έχουν μπει στο Μνημόνιο και που εμείς ζητήσαμε να μπουν, το οποίο υπογράψαμε με τη λεγόμενη "τρόικα"». Ο ίδιος, για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, εμφάνισε σαν δήθεν «έκτακτα μέτρα» τις ανατροπές μόνιμου χαρακτήρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Προνόμια με τη σέσουλα στο κεφάλαιο

Δίνοντας, παράλληλα, το αυστηρό χρονοδιάγραμμα της αντιλαϊκής επέλασης, σημείωσε: «Ο μηχανισμός στήριξηςμας έδωσε το χρόνο να ανασάνουμε για να κάνουμε τις αλλαγές,δε μας δίνει όμως απεριόριστο χρόνο»! Πρέπει άμεσα, σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, να προχωρήσουμε στις αλλαγές που θα «κάνουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική», σπεύδοντας να τονίσει ότι θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία των μονοπωλίων.

Ο πρωθυπουργός απαίτησε και την υποταγή του λαού στην εφαρμοζόμενη πολιτική, αναφέροντας: «Υπάρχει δικαιολογημένη οργή, όμως η οργή και η διαμαρτυρία από μόνες τους δεν οδηγούν πουθενά, αντίθετα πρέπει να γίνουν δύναμη αλλαγής νοοτροπιών και θεσμών που πρέπει να γίνουν διαφανείς και σύγχρονοι». Να γονατίσουν δηλαδή οι εργαζόμενοι για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους οι πλουτοκράτες.

Σ' αυτό το πνεύμα και δείχνοντας τα συμφέροντα ποιας τάξης υπηρετεί, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εγγύηση του Δημοσίου στο κοινοπρακτικό, από πέντε τράπεζες, δάνειο, ύψους 61 εκατ. ευρώ προς την «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» του Ομίλου Λαναρά, ώστε, όπως υποστήριξε, «να αναταθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις και να προχωρήσει σε παραγωγικές δράσεις μέσω του νέου επιχειρηματικού της σχεδίου».

Να σημειωθεί ότι ο Ομιλος Λαναρά έχει επιδοτηθεί και δανειστεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με τελικό αποτέλεσμα πολλά εργοστάσια να κλείσουν και να απολυθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι, αφού ο επιχειρηματίας μετέφερε τα κεφάλαιά του σε γειτονικές χώρες ή σε άλλους κλάδους. Αλλωστε, και το «επιχειρησιακό σχέδιο», που τώρα επικαλείται η κυβέρνηση, προβλέπει εκατοντάδες ακόμα απολύσεις και νέα λουκέτα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ