Σάββατο 29 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΕΒΕ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συμπαρατάσσονται στο πλευρό των ναυτεργατών

Ποτέ δεν ωφεληθήκαμε από αυτό τον τουρισμό, τονίζουν στον «Ρ» αυτοαπασχολούμενοι

Τα όσα ανέφερε στον «Ρ» ο αυτοαπασχολούμενος Βασίλης Οικονομάκης είναι χαρακτηριστικά για τα όσα «κερδίζουν» οι αυτοαπασχολούμενοι από αυτό τον τουρισμό. Οπως είπε, το 2009 έκλεισε την καφετέρια που διατηρούσε με την οικογένειά του στο Πασαλιμάνι. «Ποτέ δεν ωφεληθήκαμε - σημείωσε - από τους τουρίστες. Ούτε και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που τα τουριστικά πλοία έρχονταν στον Πειραιά κατά δεκάδες. Ολοι το γνωρίζουν ότι οι πολυεθνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες τούς παρέχουν τα πάντα μέσα στο καράβι, ακόμα και τα σουβενίρ. Η διαδρομή τους εδώ είναι καράβι, πούλμαν, Ακρόπολη, Μοναστηράκι, πούλμαν, καράβι. Το 2005 άνοιξα και "σταμπάδικο", δηλαδή στάμπες σε μπλούζες, καθαρά τουριστική, την έκλεισα πριν μία βδομάδα. Οι συνάδελφοι ξέρουν ότι ο εργατόκοσμος είναι ο φυσικός τους πελάτης και ο φυσικός τους σύμμαχος και εκεί θα είναι τη Δευτέρα. Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά».

Κάλεσμα συμπαράστασης στον αγώνα των ναυτεργατικών σωματείων απευθύνει σε όλα τα σωματεία, ενώσεις και στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα των ναυτεργατών γιατί είναι ένας αγώνας που υπηρετεί τα συμφέροντα της λαϊκής οικογένειας και των μικρών ΕΒΕ. Είναι ψέμα ότι οι αγώνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων βλάπτουν τον τουρισμό. Αντίθετα, ο τουρισμός που προωθείται από την κυβέρνηση, τη ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ. και την πλουτοκρατία είναι ο τουρισμός του "ΖΕΝΙΘ", που ωφελεί τους εφοπλιστές, τους μεγαλοξενοδόχους, τα μεγάλα τουριστικά γραφεία και χτυπάει τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ». Ενώ καταγγέλλοντας μεγαλέμπορους και μεγαλοεπιχειρηματίες για την παρέμβαση που έκαναν ενάντια στην απεργία, υπογραμμίζουν: «Αυτοί που δήθεν κόπτονται για τα συμφέροντα των μικρών εμπόρων και των άλλων επαγγελματιών είναι οι ίδιοι που στις μεγάλες κινητοποιήσεις των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και για άλλα δικαιώματα ήταν απέναντι, μαζί με την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την κατεδάφιση του κοινωνικού περιεχομένου του ασφαλιστικού μας συστήματος, υποστηρίζοντας το νέο φορολογικό σύστημα που μειώνει τη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο, αφαιμάζοντας τους μικρούς ΕΒΕ και τα λαϊκά στρώματα. Είναι οι ίδιοι που υποστήριξαν το ξεπούλημα και την παράδοση του λιμανιού του Πειραιά στην πολυεθνική COSCO, επιταχύνοντας τη συρρίκνωση και το θάνατο των μικρών και αυτοαπασχολούμενων βιοτεχνών και εμπόρων σε όφελος των μεγαλοεισαγωγέων και των πολυκαταστημάτων».

Και καταλήγει η ΟΒΣΑ: «Προειδοποιούμε όλους αυτούς να μην τολμήσουν να "παίξουν" τον απεργοσπαστικό τους ρόλο! Θα μας βρουν απέναντί τους, μαζί με τους ναυτεργάτες και την εργατική τάξη». Ανάλογη ανακοίνωση έβγαλε και η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων».

Ενώ η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ επισημαίνει: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών και καλούμε τους αγρότες σε συμμετοχή στην περιφρούρηση της απεργίας τους. Εχουμε ζήσει από πρώτο χέρι στα αγροτικά μπλόκα του αγώνα τις συκοφαντίες και τα ψέματα από τους ίδιους αντιδραστικούς επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνηση. Η τρομοκρατία δε θα περάσει, γιατί οι ναυτεργάτες δεν είναι μόνοι στον αγώνα τους. Εχουν τη συμπαράσταση του αγωνιζόμενου λαού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ