Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σε απεργιακό αναβρασμό ο λαός

Απο την προσχεσινή μεγάλη διαδήλωση στην ρουμανική πρωτεύουσα
Απο την προσχεσινή μεγάλη διαδήλωση στην ρουμανική πρωτεύουσα
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Με μια μαζική και μαχητική απεργία στις 31 Μάη απαντούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σιδηρόδρομο στις αντιλαϊκές επιθέσεις που δέχονται με τα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση, εκφράζοντας έτσι και την αλληλεγγύη τους στους δημόσιους υπαλλήλους που θα δουν να μειώνεται ο μισθός τους κατά 25%. Στο πλευρό των εργαζομένων στο δημόσιο σιδηρόδρομο τάχθηκαν και οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην ομοσπονδία χειριστών στις μεταφορές.

Εκπρόσωποι των συνδικάτων δήλωσαν πως μετά τη γενική απεργία της 31ης Μαΐου πιθανά να ακολουθήσουν διαδοχικές διαμαρτυρίες των δημοσίων υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα πραγματοποιήσουν απεργία στις 31 Μάη, και πιθανά να ενταχθούν σ' αυτήν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας και του υπόγειου σιδηροδρόμου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα μειώσει κατά 15% τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας, θα προχωρήσει στο «πάγωμα» των πρόωρων συντάξεων, θα απολύσει 70.000 δημοσίους υπαλλήλους το 2010.

Τέλος, την εκτίμηση ότι ο αριθμός των Ρουμάνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα διπλασιαστεί από 4 σε 8 εκατομμύρια εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας, διατύπωσε χτες ο πρόεδρος της Γερουσίας της χώρας Μιρτσέα Γκεοάνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ