Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Είναι με τη μεγαλοεργοδοσία

Οσο πιο μακριά βρεθούν οι εργαζόμενοι από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, όσο πιο ψηλά ιδεολογικοπολιτικά τείχη υψώσουν απέναντι στην προσπάθεια χειραγώγησης και εκφυλισμού του εργατικού κινήματος από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τόσο θα ισχυροποιούνται οι εργατικοί αγώνες. Πρόκειται για ηγεσίες και συνδικαλιστικές παρατάξεις, που εχθρεύονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, είναι ταγμένες να δίνουν με κάθε τρόπο χέρι βοήθειας στους εργοδότες και στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Αυτό το αποδεικνύουν διαρκώς, καθημερινά, εδώ και χρόνια. Είναι χρήσιμο, όμως, πάντα να αναδεικνύεται ο επικίνδυνος ρόλος τους, που κρατάει το εργατικό κίνημα «πισθάγκωνα δεμένο». Ας δούμε μόνον αυτές τις τελευταίες μέρες πριν την απεργία της Πέμπτης, πώς αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις φρόντισαν να «ζεστάνουν την πλάτη» των επιχειρηματιών και να «κλείσουν το μάτι» στην κυβέρνηση: Δύο μόλις μέρες πριν την απεργία, σε κοινή συνέντευξη Τύπου των προεδρείων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ο Γ. Παναγόπουλος έσπευσε να δηλώσει ότι είναι έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο με την κυβέρνηση για το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Φυσικά, όλο το προηγούμενο διάστημα συμμετείχε η ΓΣΕΕ στην επιτροπή ειδικών για την Κοινωνική Ασφάλιση. Αφού έβαλε πρώτα τη σφραγίδα της συγκατάθεσης εξ ονόματος των εργαζομένων, έγραψε προχτές υποκριτικά στο πανό της «Κάτω τα χέρια από το Ασφαλιστικό»...

Υποδείγματα εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού υπάρχουν ακόμα πιο πολλά, σε όλη τη χώρα. Τα τελευταία «κρούσματα» εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως εξής: Η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Σωματείο Εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια» έριξε λάσπη στα ταξικά Συνδικάτα Μετάλλου της Ζώνης και της Ελευσίνας για τον αγώνα που δίνουν ενάντια στην εφαρμογή της Συνθήκης Μπολκεστάιν, που τσακίζει τα μεροκάματα των εργατών. Οι ίδιες πλειοψηφίες στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), στην Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), στην Ενωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναερίου Κυκλοφορίας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προχώρησαν σε απεργοσπασία, γιατί - όπως είπαν - η χώρα και ο τουρισμός βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση! Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας (πλειοψηφεί η ΔΑΚΕ) έστειλε επιστολή προς τον ΣΕΒ (με κοινοποίηση στα σωματεία του κλάδου, στη ΓΣΕΕ και στο υπουργείο Εργασίας), που τους καλεί να πρωτοστατήσουν με απώτερο σκοπό την εργασιακή ειρήνη. Στην Κόρινθο, ο ΠΑΣΚίτης αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου έφτασε στο σημείο να καλέσει την αστυνομία, ενάντια σε εργαζόμενους που δήλωσαν απεργία!

Σε αυτές τις πλειοψηφίες τρέχουν να «στήσουν» συγκεντρώσεις οι συνδικαλιστές της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και άλλοι «ανεξάρτητοι». Οχι τόσο γιατί «κάνουν πέτρα την καρδιά τους» στο όνομα της ενότητας. Στην πραγματικότητα, έχουν τις ίδιες απόψεις, ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματική, δηλαδή δε δίνει αρκετή ώθηση στη λεγόμενη «πραγματική» καπιταλιστική οικονομία, κόντρα στην κερδοσκοπική! Δηλαδή, βιομήχανοι κόντρα στους τραπεζίτες και ας είναι ενταγμένοι στους ίδιους ομίλους, ας εκμεταλλεύονται το ίδιο τους εργαζόμενους. Συμβάλλουν έτσι στη σωτηρία της εκμετάλλευσης και ας εμφανίζονται ως δύναμη που πασχίζει για τα βάσανα του λαού. Ολοι μαζί προσπαθούν να μας πείσουν ότι η κυβέρνηση κηδεμονεύεται, παρασύρεται από τις αγορές σε ένα νεοφιλελεύθερο όλεθρο και ότι της έχουν «μπαστακωθεί» οι κατοχικές δυνάμεις του ΔΝΤ και της ΕΕ. Υπονομεύουν τον ταξικό προσανατολισμό και την ταξική ενότητα των εργαζομένων κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων. Γι' αυτό και είναι αντίπαλοι των εργαζομένων.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ