Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Στις 2 Ιούνη η σύνοδος του Σεράγεβο

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ στα Βαλκάνια με πρόσχημα την «ευημερία και τη σταθερότητα» της περιοχής θα εξυπηρετήσει η πραγματοποίηση της διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια που, όπως καταλήχθηκε χτες, θα διεξαχθεί στις 2 Ιούνη στο Σαράγεβο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ και της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη Βαλεντίν Ινζκο, σ' αυτή τη διάσκεψη όλες οι εθνότητες της χώρας «θα πρέπει να αποδείξουν ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να υλοποιήσουν πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, βάσει της οποίας η διάσκεψη στο Σαράγεβο θα διεξαχθεί ως άτυπη υπουργική συνάντηση με την εφαρμογή της φόρμουλας «Gymnich», δηλαδή με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των χωρών χωρίς κρατικά ονόματα και σύμβολα. Αυτό αποφασίστηκε προκειμένου να καταστεί εφικτή η κοινή παρουσία Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων...

Πάντως, το ίδιο 24ωρο η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης απέστειλε επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία ζητεί να καταργηθεί ο θεσμός του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη χώρα το συντομότερο δυνατό καθώς ασκεί υπερεξουσίες δικτάτορα. «Με τη στάση του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας καταπατούνται τα ανθρώπινα και τα δημοκρατικά δικαιώματα που διασφαλίζονται από το Σύνταγμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» τονίζεται στην επιστολή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ