Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το δικό μας όφελος

Οι δοσοληψίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την πολυεθνική COSCO, στα χνάρια της πολιτικής που ξεκίνησε η ΝΔ, δεν εξυπηρετούν κανένα απολύτως λαϊκό συμφέρον. Η προσέγγιση που άρχισε με την παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στον κινέζικο όμιλο και τώρα αγκαλιάζει και άλλα λιμάνια της χώρας και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα και τον Εμπορευματικό Σταθμό στο Θριάσιο Πεδίο, αλλά και το αεροδρόμιο στο Καστέλι και τον ΟΣΕ με τους σιδηροδρόμους του, μπορεί να δημιουργεί συνθήκες για «χρυσές δουλειές» της COSCO, του κεφαλαίου και στην Ελλάδα, ωστόσο αποτελεί ευθύ χτύπημα για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Η πολύ πρόσφατη ιστορία αποκαλύπτει με τα πλέον μελανά χρώματα τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων. O,τι έγινε με τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις που έκανε την προηγούμενη δεκαετία η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη, τότε που τα καλύτερα και αποδοτικότερα κομμάτια της ελληνικής οικονομίας που ανήκαν στο Δημόσιο παραδόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο, είναι γνωστό. Οι ιδιωτικοποιήσεις, που έγιναν προκειμένου να εξασφαλιστεί το κέρδος των ιδιωτικών κεφαλαίων, συνοδεύτηκαν με τρομακτικές ανατιμήσεις των τιμολογίων, με την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, με την εισαγωγή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, με την υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, με την απώλεια της δυνατότητας που είχε το Δημόσιο να μπορεί να ελέγχει, έστω και στα πλαίσια των κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων, την πορεία κλάδων της οικονομίας με στρατηγικό χαρακτήρα.

Το ίδιο και χειρότερα θα γίνει τώρα, που παραχωρούνται στο κεφάλαιο τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Και δεν έχει καμία σημασία ποιος είναι ο συνομιλητής της κυβέρνησης που ξεπουλά. Είτε είναι εκπρόσωποι του ντόπιου κεφαλαίου, είτε πλουτοκράτες από την ΕΕ, είτε από την Κίνα και τις αραβικές χώρες, το διά ταύτα είναι ένα και μοναδικό. Το μόνο που ενδιαφέρει τον κάθε μνηστήρα, και όλους τους μνηστήρες μαζί, είναι το κέρδος. Κάτι που στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης εξασφαλίζεται μόνο με πολύ μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, ακόμα εντατικότερους ρυθμούς εργασίας, ακόμα λιγότερα λαϊκά δικαιώματα.

Το κεφάλαιο στην Κίνα βρίσκεται σε πλήρη άνθηση. Το ξέρουν και το κατανοούν οι πάντες. Επίσης οι πολυεθνικές της Δύσης, εδώ και δυο δεκαετίες, αξιοποιούν για δικό τους λογαριασμό τις συνθήκες της Κίνας, όπως και της Ινδίας και άλλων τέτοιων χωρών για να παράγουν και να εξάγουν εμπορεύματα μεγιστοποιώντας το κέρδος τους, γεγονός που οδήγησε και σε τεράστια συσσώρευση κεφαλαίων. Πρόκειται για κεφάλαια που τώρα αναζητούν διέξοδο και πεδία προσοδοφόρων επενδύσεων. Κι όπως είπε το αφεντικό της COSCO, η Ελλάδα, ως πύλη προς τις αγορές της Ευρώπης, τους έρχεται ...κουτί.

Είναι φανερό ότι τα γεωφυσικά πλεονεκτήματα της χώρας και οι υποδομές της, που χαίρουν άκρας εκτίμησης στις αξιολογήσεις των πολυεθνικών, δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης για παραχώρηση στον οποιοδήποτε επίδοξο επενδυτή. Ισα - ίσα. Το σύνολο αυτών των πλεονεκτημάτων μαζί με τον υπάρχοντα κοινωνικό πλούτο (λιμάνια, σιδηρόδρομοι, υποδομές, ενεργειακές πηγές, παραγωγικές μονάδες, μεταφορές), πρέπει να ανήκει σε όλο το λαό και με βάση το λαϊκό σχεδιασμό να λειτουργούν για το συμφέρον των εργαζομένων και του τόπου συνολικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ