Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Δημιούργησαν το πρώτο ημι-συνθετικό βακτήριο

Αμφιλεγόμενες οι μακροπρόθεσμες εφαρμογές από το συγκεκριμένο τεχνολογικό επίτευγμα και πάντα επίκαιρο το ερώτημα σε ποιανού χέρια είναι η επιστήμη

Εικόνα του ημι-συνθετικού βακτήριου
Εικόνα του ημι-συνθετικού βακτήριου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το πρώτο ημι-συνθετικό βακτήριο, με το όνομα «Σύνθια», δημιουργήθηκε στο εργαστήριο Αμερικανών επιστημόνων με κόστος 30 εκατ. δολάρια και τη «συνεργασία» μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, αλλά και πετρελαϊκών εταιρειών.

Η πρώτη συνθετική μορφή ζωής ανοίγει έτσι το δρόμο για ωφέλιμες, αλλά και καταστροφικές εφαρμογές για τον άνθρωπο, φυσικά αυτό πάντα εξαρτάται από το κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Ως εφαρμογές αναφέρονται: Βακτήρια που θα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα ή θα παράγουν ...ασφαλή βιοκαύσιμα. Μικροοργανισμοί που θα θεραπεύουν εκ των έσω τον οργανισμό και θα καταπολεμούν, π.χ., τα καρκινικά κύτταρα. Βιολογικά όπλα που θα καταστρέφουν «αποτελεσματικά» και σιωπηλά τον «εχθρό». Τεχνητοί, σύνθετοι φυτικοί οργανισμοί, που θα παράγουν ...πρωτοποριακά τρόφιμα (αν τώρα υπάρχει πρόβλημα με τα μεταλλαγμένα, αυτό θα πολλαπλασιαστεί). Ζωικοί οργανισμοί που θα παράγουν μοσχεύματα για τον άνθρωπο.

Κοντολογίς, οι μακροπρόθεσμες εφαρμογές από την εξέλιξη του επιτεύγματος των Δρ. Κρεγκ Βέντερ (που εργάζεται για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος) και του Χάμιλτον Σμιθ είναι άπειρες, ενώ τα οφέλη ή οι βλάβες εξαρτώνται από τη χρήση ...και, φυσικά, σε ποιανού τα χέρια βρίσκονται τα επιστημονικά επιτεύγματα. Του μονοπωλιακού κεφαλαίου ή της εργατικής λαϊκής εξουσίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δρ. Βέντερ, η δημιουργία του πρώτου ημι-συνθετικού βακτηρίου - που δημιουργήθηκε από τον άδειο πυρήνα ενός μυκοπλάσματος με την εισαγωγή DNA φτιαγμένου στο εργαστήριο - «συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη ενός άλλου πιο δύσκολου στόχου: Στο σχεδιασμό οργανισμών που δουλεύουν διαφορετικά από άλλους ανάλογους που δημιουργήθηκαν στη φύση με πολλές δυνατότητες και εφαρμογές». Ενα από τα μεγάλα ερευνητικά σχέδια του Δρ. Βέντερ και της ερευνητικής του ομάδας σε συνεργασία με την πετρελαϊκή εταιρεία «ExxonMobil» αφορά στη δημιουργία ενός είδους φυκιού που θα παράγει καύσιμα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ