Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση παραπλάνησης

Σε μία καλοστημένη επιχείρηση παραπλάνησης και εξαπάτησης της κοινής γνώμης εξελίσσεται η κυβερνητική «επιχείρηση κατά της φοροδιαφυγής», με τις δημοσιοποιήσεις επιλεγμένων στοιχείων και με μόνη επιδίωξη τον κατευνασμό της οργής των εργαζομένων για τα άγρια μέτρα που επέβαλαν από κοινού κυβέρνηση με ΕΕ και ΔΝΤ.

Μετά την ιστορία με τους γιατρούς του Κολωνακίου, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στοιχεία, για φοροδιαφυγή ύψους 710 εκατ. ευρώ, μισθωτών του δημόσιου τομέα. Ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε, ότι η δημοσιοποίηση στοιχείων για υποθέσεις φοροδιαφυγής συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, επιλογή απόλυτα κατανοητή αφού οι κυβερνώντες απροκάλυπτα επιχειρούν να δημιουργήσουν την αίσθηση, ότι «όλοι ίδιοι είμαστε». Κάτι βεβαίως που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα αφού οι 38 περίπου χιλιάδες μισθωτοί που δήλωσαν λιγότερο εισόδημα ...μέχρι 100 ευρώ, έχουν τόσο σχέση με φοροδιαφυγή, όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

Τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, αφορούν φορολογικές δηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008 και εκκαθαρίστηκαν το 2009. Σύμφωνα με αυτά, 150.000 φορολογούμενοι δήλωσαν διαφορετικό εισόδημα από το ποσό που προκύπτει με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών που χορηγήθηκαν από τον εργοδότη (ελληνικό δημόσιο) με αποτέλεσμα να μη δηλωθεί εισόδημα ύψους 206 εκατ. ευρώ. Στα στοιχεία εμφανίζονται 40.236 φορολογούμενοι να δήλωσαν μικρότερο εισόδημα από 100 μέχρι 500 ευρώ, 19.628 δήλωσαν λιγότερο 500 με 1.000 ευρώ, 43.093 λιγότερο μέχρι 5.000 ευρώ και 8.432 φορολογούμενοι φέρονται να απέκρυψανν εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ. Το συνολικό εισόδημα που κατά το υπουργείο δεν δηλώθηκε είναι της τάξης των 205,9 εκατ. ευρώ.

Επίσης, 28.177 μισθωτοί, με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ, που επίσης αποκτήθηκε το 2008, δεν έκαναν καθόλου φορολογική δήλωση, με αποτέλεσμα να μη δηλωθούν εισοδήματα που αθροιστικά εκτιμώνται στα 507 εκατ. ευρώ.

Με δυο λόγια 177.500 μισθωτοί, φέρονται να μην δήλωσαν εισοδήματα ύψους 700 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό της νόμιμης, αλλά και της παράνομης φοροδιαφυγής του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων.

Ιδιώτες στους φόρους

Ιδιώτες συμβουλάτορες μέσα στο σκληρό πυρήνα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μπάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση δηλαδή που έχει υποδειχθεί και από το ΔΝΤ. Ηδη μεγαλοστελέχη που έχουν προσληφθεί από τις τράπεζες έχουν και το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των προγραμμάτων όπως για το μάζεμα των ληξιπρόθεσμων χρεών, στην παροχή νομικής και άλλης «τεχνογνωσίας» προκειμένου να προχωρήσουν οι κατασχέσεις και άλλα μέτρα, σε βάρος της μαρίδας. Οπως ήδη έχει ανακοινωθεί, στο επόμενο διάστημα τη δουλειά θα πάρουν μεγάλες ξένες και ντόπιες ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες από τη φύση των εργασιών τους έχουν δεσμούς με την πελατεία τους, με μεγαλοεπιχειρηματίες και ισχυρές επιχειρήσεις. Τέτοιας «τεχνογνωσίας» είναι χτεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την οποία δίνονται οδηγίες στις νομικές υπηρεσίες για την είσπραξη χρεών από οφειλέτες που έχουν κηρύξει πτώχευση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ