Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ»
Νέα ένεση... 10 δισ. στις τράπεζες!

Ο σφαγιασμός των λαϊκών δικαιωμάτων και οι πολιτικές που οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατομμύρια πολίτες της χώρας πάνε χέρι χέρι με την απροκάλυπτη στήριξη του κεφαλαίου με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Το θέμα της δημιουργίας του «Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», μέσω του οποίου θα διοχετευτούν δισεκατομμύρια ευρώ στο τραπεζικό κεφάλαιο της χώρας, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, επισημαίνεται ότι η δημιουργία του Ταμείου προβλέπεται από το «Μνημόνιο Συνεργασίας» που υπογράφηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Αναφέρει επίσης ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με 10 δισ. από τα 110 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στην Ελλάδα από το «μηχανισμό στήριξης», με σκοπό τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και μέσω αυτού τη στήριξη της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία... Η δε νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ταμείου θα υπάρξει από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνη.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στο «Μνημόνιο Συνεργασίας» για τη στήριξη των τραπεζών με κρατικό χρήμα δεν προβλέπεται το ποσό των 10 δισ. ευρώ, που αναφέρει η ανακοίνωση, αλλά το ποσό των 15 δισ. ευρώ! Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα 28 δισ. ευρώ που δόθηκαν στους τραπεζίτες από την κυβέρνηση της ΝΔ, τότε, το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 43 δισ. ευρώ. Οπως επίσης προκύπτει και από την ανακοίνωση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να δικαιολογήσει την απροκάλυπτη χρηματοδότηση του τραπεζικού κεφαλαίου, καταφεύγει στην επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν και η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν της ασκούνταν κριτική για τη διάθεση των 28 δισ. ευρώ. Και οι μεν και οι δε υποστήριζαν και υποστηρίζουν ότι τα χρήματα δίνονται στις τράπεζες, προκειμένου να διοχετευτεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία... Αλλά η πραγματικότητα που μεσολάβησε από τη διάθεση του πρώτου πακέτου της ...αρωγής, μέχρι σήμερα τους διαψεύδει. Αφ' ενός οι τράπεζες συνεχίζουν να δανείζουν, όσους δανείζουν, με τοκογλυφικά επιτόκια της τάξης του 17 και 18%, αφ' ετέρου έχουν σταματήσει τη χορήγηση δανείων προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, επικαλούμενες το ασταθές οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρες και συμβιβασμοί για τον επιμερισμό των κινδύνων(25/11/2015)
Μπίζνες στις πλάτες του λαού(2/4/2014)
Για τις εξελίξεις στην Κύπρο(27/3/2013)
Ολοκληρώνεται το σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης(24/5/2012)
Χρεοκοπία και γδάρσιμο του λαού για να ενισχυθεί η πλουτοκρατία(22/7/2011)
Ακόμα 10 δισ. στις τράπεζες!!!(13/7/2010)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org