Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΡΙΝΤΛΕΪ ΣΚΟΤ
Ρομπέν των Δασών

Από το σημείο που ολοκληρώνεται αυτό το φιλμ, ξεκινούν όλες οι μέχρι σήμερα παραγωγές - κινηματογραφικές και τηλεοπτικές υπολογίζονται συνολικά στις τριάντα - με θέμα τον ήρωα των λαϊκών θρύλων Ρομπέν των Δασών, που παραμένει ιστορικά αναπόδεικτο αν είναι ή όχι υπαρκτό πρόσωπο.

Η ταινία αυτή ανασυνθέτει τα στοιχεία - κάνοντας χρήση ιστορικών κλειδιών - της ιστορίας του δεξιοτέχνη τοξότη στην υπηρεσία του βασιλιά Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου που μετεξελίχθηκε σε κεντρική φιγούρα της βρετανικής λαϊκής παράδοσης. Μετά το θάνατο του βασιλιά Ριχάρδου και την πολιορκία του πύργου Chalus Chabrol, ο Ρομπέν πηγαίνει στην πόλη Νότινχαμ όπου ερωτεύεται την Λαίδη Μάριον αλλά και αντιστέκεται μαχόμενος κατά της απάνθρωπης κοινωνικής αδικίας σε βάρος του λαού, αδικία που εκφράζεται μέσα από μια επιβεβλημένη από τους βαρόνους, ληστρική φορολογία - καλή ώρα! Ο ταπεινής λοιπόν καταγωγής Ρομπέν με την τόλμη, το θάρρος και τον αγώνα του, επάξια διακρίθηκε στη λαϊκή συνείδηση και μεταβλήθηκε σε αιώνιο σύμβολο δικαιοσύνης των απανταχού αδικημένων.

Η βασική διαφορά της εν έτει 2010 κινηματογραφικής μεταφοράς του θρύλου, που έχει γυριστεί σε Αγγλία και Ουαλία και καλύπτει την περίοδο από το θάνατο του βασιλιά Ριχάρδου του 1ου το 1199, μέχρι και την υπογραφή της Magna Carta το 1215, είναι πως τόσο ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ όσο και ο πρωταγωνιστής Ράσελ Κρόου ήθελαν να φωτίσουν - μέσα από την αφήγηση, τις απαρχές του θρύλου του Ρομπέν των Δασών. Με άλλα λόγια, και οι δύο θέλησαν να αποτυπώσουν κινηματογραφικά το ιστορικό της «μεταμόρφωσης» ενός απλού τοξότη στη στρατιά του βασιλιά Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, στον πασίγνωστο λαϊκό θρύλο «Ρομπέν των Δασών», αποτυπώνοντας ανάγλυφα το κοινωνικό, ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της Αγγλίας εκείνης της εποχής. Η Αγγλία έχει πτωχεύσει, απειλείται τόσο από το ξέσπασμα εμφύλιας σύρραξης όσο και από τη Γαλλία, ενώ στην εξουσία βρίσκεται ένας ανεπαρκής βασιλιάς ο Ιωάννης, αναφέρει το δελτίο Τύπου της ταινίας.

Παίζουν: Ράσελ Κρόου, Κέιτ Μπλάνσετ, Βανέσα Ρέντγρεϊβ, Γουίλιαμ Χαρτ, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ, Βρετανία (2010).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ