Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΡΚΕΛ - ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ
«Κλειδί» για το «μηχανισμό» τα πρόσθετα μέτρα

Συνάντηση και κοινή συνέντευξη Τύπου χτες στο Βερολίνο

Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, όσο και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν ξεκαθάρισαν χτες, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, ότι το κλειδί της απόφασης σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης, είναι η εφαρμογή ακόμα πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση. Κανένας από τους δυο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τα τριετή δάνεια προς την Ελλάδα, επικαλούμενοι ότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα θα ολοκληρωθούν σύντομα, ώστε στη συνέχεια να λάβει αποφάσεις η Γερμανία και να ενεργοποιηθεί γρήγορα ο μηχανισμός. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τη Γερμανία την απασχολεί «η σταθερότητα της ευρωζώνης γενικότερα» και διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της αρκεί η Ελλάδα «να υλοποιήσει ένα μεγαλεπίβολο πρόγραμμα ώστε να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους οι αγορές».

Εξήγησε ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε ένα χάπι για δυο μήνες, γιατί αμέσως μετά η ασθένεια θα ξαναξεσπάσει», για να τεκμηριώσει την ανάγκη μακρόχρονου σχεδίου αναδιαρθρώσεων, αλλά και μεταρρυθμίσεων εντός της ΕΕ, με στόχο την αποτελεσματικότερη επίβλεψη των οικονομιών των κρατών - μελών.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «συμφωνήσαμε με τον κ. Στρος-Καν ότι οι αγορές είναι εκείνες που θα πρέπει να επενδύσουν με εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, αυτή είναι η ουσιαστικότερη προϋπόθεση». Η Α. Μέρκελ άφησε ακόμα να εννοηθεί ότι ίσως να μην ελέγχθηκε επαρκώς η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2000 και χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια.

Από την πλευρά του, ο Ντ. Στρος-Καν, επισήμανε ότι το πρόγραμμα δανειοδότησης θα επαναφέρει την Ελλάδα στο «σωστό δρόμο», σημειώνοντας και αυτός ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τον ελληνικό λαό και πως είναι «μια κατάσταση κρίσης όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την ευρωζώνη και για τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και διακυβεύονται πολλά».

Μάλιστα, είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο» σχετικά με την έκβαση του όλου σχεδίου, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ έσπευσε να διευκρινίσει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόγραμμα του ΔΝΤ που να μην έχει αποπληρωθεί. Εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για μηχανισμό «βοήθειας», διευκρίνισε πως δε «θα χαρίσουμε λεφτά στην Ελλάδα, θα της δανείσουμε λεφτά που σημαίνει ότι θα πρέπει να μας τα αποπληρώσει όταν μπορέσει. Μιλώ για μια δανειοδότηση. Πιστεύω σε ένα σοβαρό πρόγραμμα, σε ένα πολύ μεγάλο δάνειο, αλλά υπάρχει μια δέσμευση και εκ μέρους των Ελλήνων και εκ μέρους ημών, οπότε θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να επανέλθουμε».

Κλίμα ανατροπών μέσω Γερμανίας

Νωρίτερα, κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, μετά από κοινή συνάντηση που είχαν, προκειμένου να ενημερωθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Γερμανίας για το μηχανισμό δανειοδότησης.

Ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι η Γερμανία έχει κάθε διάθεση να καταλήξει και η ευρωζώνη και η Κάτω Βουλή σε συμπέρασμα, σημειώνοντας ότι εφόσον μέχρι το Σαββατοκύριακο καταλήξουν οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, η γερμανική κυβέρνηση θα προτείνει τη Δευτέρα το βράδυ το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να εκταμιεύσει κονδύλια για την Ελλάδα και θα ζητήσει από την Ανω Βουλή να δώσει σύντομα το πράσινο φως για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέχρι την Παρασκευή.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μέσα στο σαββατοκύριακο εξαρτάται και από την ελληνική κυβέρνηση, αναδεικνύοντας και αυτός ότι πρέπει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Ακόμα, επισήμανε ότι «πρέπει να μπούμε σε μια φάση ταχύτατης διεκπεραίωσης», καλώντας τη Γερμανία να «μας δώσετε το πράσινο φως γρήγορα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ