Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ - ΗΠΑ
Ενταση της ανησυχίας και των ανταγωνισμών

Με όλα τα σενάρια να δείχνουν ότι το Σαββατοκύριακο ολοκληρώνονται τα μαγειρέματα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης, χτες, κυρίαρχη θέση στο διεθνή Τύπο είχαν οι αντεγκλήσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με αιχμή το ζήτημα της Ελλάδας και συνολικά της Ευρωζώνης.

Μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης στις 10 Μάη, που αναγγέλθηκε χτες επίσημα και εν αναμονή της απόφασης της τρόικας μέσα στο Σαββατοκύριακο, χτες έδιναν και έπαιρναν τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας ή μετάδοσης της κρίσης και σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ τη συμβολή του στο μηχανισμό δανειοδότησης της Ελλάδας, δηλαδή να παρέχει 25 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με αναλυτές, η Ελλάδα θα χρειαστεί μέσα στην επόμενη τριετία ποσό μεγαλύτερο των 100 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται επενδυτικούς κύκλους σε Λονδίνο και ΗΠΑ και υποστηρίζει ότι, παρασκηνιακά, το ΔΝΤ και η ΕΕ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την εκταμίευση ποσού μεγαλύτερου των 70 δισ. ευρώ για τα επόμενα δυο χρόνια.

Οπως σημειώνει μιλώντας στο βρετανικό «Guardian» ο Στίβεν Μέιτζορ, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων της τράπεζας «HSBC», η Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα χρειαστεί 110 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Μάλιστα, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναπαράγουν δήλωση του Γερμανού βουλευτή των Πράσινων, Μίχαελ Σρέρεν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με τον Ντ. Στρος - Καν το «πακέτο» προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη μπορεί να φτάσει τα 120 δισ. ευρώ για διάστημα τριών χρόνων.

Παρέμβαση με νόημα από τη Βρετανία

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση στις ανάγκες της Ελλάδας», συμπληρώνοντας: «Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν αποτελεί ενδεχόμενο. Τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, η Κομισιόν και η ΕΚΤ είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν την οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, δήλωσε ότι θα συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 10 Μάη για την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης και σημείωσε ότι «τα κράτη - μέλη συζητούν τα αναγκαία βήματα σε εθνικό επίπεδο για να εκταμιεύσουν διμερή δάνεια προς την Ελλάδα». Σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογράμμισε κι αυτός ότι «δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους για οποιαδήποτε χώρα - μέλος της Ευρωζώνης».

Ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν κάλεσε τις πορτογαλικές αρχές να είναι προετοιμασμένες να πάρουν πρόσθετα μέτρα, εντός του 2010. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Γιόζεφ Πρόελ, δηλώνει ότι η χώρα είναι έτοιμη να διπλασιάσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα, εάν και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι κάνουν το ίδιο.

Παρεμβαίνοντας στα της Ευρωζώνης, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «LBC», κάλεσε τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ να συμφωνήσουν «επειγόντως» για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα «γρήγορα, αποτελεσματικά και με αποφασιστικό τρόπο», υπογραμμίζοντας ότι «η κύρια ευθύνη εναποτίθεται στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης».

Ακόμα, παρατήρησε ότι «η Μεγ. Βρετανία είχε απόλυτο δίκιο», που δεν εντάχθηκε στην Ευρωζώνη. Αλλά και οι ΗΠΑ δείχνουν το ενδιαφέρον τους, καθώς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι ανήσυχος για το χρέος της Ελλάδας και η διοίκησή του βρίσκεται σε επαφή με την Ευρώπη για το ζήτημα αυτό.

Φοβούνται γενίκευση

Την ανησυχία για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης πυροδότησε και το γεγονός ότι χτες, μια μέρα μετά την πιστοληπτική υποβάθμιση Ελλάδας και Πορτογαλίας, ο οίκος αξιολόγησης «Standard and Poor's» υποβάθμισε τη δανειοληπτική ικανότητα της Ισπανίας από το επίπεδο «ΑΑ+» σε «ΑΑ», καθώς η ισπανική οικονομία συναντά δυσκολίες για να ανακάμψει από τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί από το 2008.

Υποστηρίζοντας ότι το ευρώ θα αντέξει σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας, ο αρθρογράφος της στήλης Breakingviews του Reuters, Εντγουαρντ Χαδάς, εκτιμά ότι η εξάπλωση της δημοσιονομικής κρίσης μπορεί να αποφευχθεί εάν ληφθούν δραστικά μέτρα λιτότητας από τα μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ότι «ακόμη και εάν χρειαστεί να διαγραφεί το χρέος του ελληνικού δημοσίου μέχρι το τελευταίο λεπτό, η συνολική ζημιά στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρώπης δεν θα ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ - ένα ποσό που θεωρείται διαχειρίσιμο με τα σημερινά δεδομένα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου «Ifo», Χανς Βέρνερ Ζιν, εκτιμά ότι η Ελλάδα δε θα αποπληρώσει ποτέ την οικονομική βοήθεια που περιμένει να εκταμιεύσει υπέρ της η Γερμανία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και υποστήριξε ότι η Ελλάδα «δε θα είναι σε θέση να ασκήσει την απαιτούμενη πολιτική λιτότητας» και στο τέλος θα έρθει «να ζητήσει από τη Γερμανία διαγραφή του χρέους της».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης, Πάολο Μποναγιούτι, υπογράμμισε ότι «η Ιταλία δεν κινδυνεύει, τα ομόλογα Δημοσίου είναι εξαιρετικά και έχουν ζήτηση ακόμη και στο εξωτερικό». Κάλεσε, όμως, τη Γερμανία να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς «αν καίγεται το σπίτι του γείτονα, είναι προς το συμφέρον όλων να φέρουν νερό. Οχι μόνον για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για να σταματήσει μια εξάπλωση της φωτιάς στα γύρω σπίτια».

Παράλληλα, ο Τσέχος Πρόεδρος, Βάσλαβ Κλάους, μιλώντας στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung», επιμένει πως για την κρίση στην Ελλάδα ευθύνεται το ευρώ, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα θα χρειαζόταν μια υποτίμηση του 40%, αλλά δυστυχώς η δραχμή δεν υπάρχει πλέον. Η εναλλακτική λύση θα ήταν η μείωση των μισθών κατά 40%, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι απλό σε μια δημοκρατική κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ