Σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα κατασκευάσουν μονάδες αφαλάτωσης με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, παραδίδει η κυβέρνηση την υδροδότηση 15 άνυδρων νησιών του Αιγαίου. Ηδη, η σχετική προκήρυξη του έργου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υποδομών και Δικτύων, υπό μορφή ...δημόσιας διαβούλευσης. Στην ουσία, πρόκειται για πρόσκληση ενδιαφερόμενων εταιρειών από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο ανάδοχος του κάθε έργου θα αναλάβει την κατασκευή της μονάδας αφαλάτωσης και τη λειτουργία της, ενώ το κράτος θα αγοράζει το νερό που θα παράγεται, καλύπτοντας όχι μόνο το κόστος, αλλά και την κερδοφορία της ιδιωτικής εταιρείας, δηλαδή το νερό θα χρεώνεται πανάκριβα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών. Ουσιαστικά, το κράτος εγγυάται την κερδοφορία του ιδιώτη, αφού θα το αγοράζει και με εγγυημένες τιμές και σε εγγυημένες ποσότητες. Το υπουργείο ζητά, επίσης, οι εγκαταστάσεις να καλύπτουν, όπου είναι εφικτό, τις ανάγκες σε ενέργεια (σ.σ. πρόκειται για ενεργοβόρες εγκαταστάσεις) από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Τα νησιά στα οποία θα εγκατασταθούν οι μονάδες αυτές της αφαλάτωσης στις Κυκλάδες είναι: Η Αμοργός (δύο μονάδες, η μία στην Αιγιάλη και η άλλη στα Κατάπολα), η Δονούσα, τα Κουφονήσια, η Ηρακλειά, η Θηρασιά, η Φολέγανδρος, η Κίμωλος και η Σίκινος. Στα Δωδεκάνησα: Η Μεγίστη, η Χάλκη, η Πάτμος, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι, οι Αρκιοί και η Ψέριμος.
Το κράτος αναλαμβάνει τη διάθεση κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση των υποδομών της μονάδας, την αγορά εγγυημένης ελάχιστης ποσότητας νερού σε κάθε νησί, την καταβολή του συμβατικού τιμήματος και την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ποιότητας του νερού. Το σχεδιασμό, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση αναλαμβάνει, με το αζημίωτο βέβαια, ο ιδιώτης, ενώ, μετά τη λήξη της σύμβασης της σύμπραξης (η περίοδος αυτή θα είναι ένα από τα αντικείμενα των διαπραγματεύσεων), οι εγκαταστάσεις θα περιέλθουν στο Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι από την ίδια προκήρυξη αναγγέλλεται πως όλα τα βασικά δεδομένα της επένδυσης θα καθορίζονται από τον ιδιώτη. Συγκεκριμένα, αυτός θα καθορίσει την τεχνολογία της μονάδας, τη διάρκεια της σύμβασης, την εμπορική δομή της συμφωνίας, τη διάρκεια της σύμπραξης. Αυτός, επίσης, θα θέσει τις προϋποθέσεις επιλογής των χώρων της εγκατάστασης, θα εντοπίσει τους πιθανούς περιβαλλοντικούς κινδύνους χωροθέτησής τους και θα προτείνει τους τρόπους αντιμετώπισής τους, ενώ το κράτος θα εκτελεί τις εντολές τους...