Κυριακή 18 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντεπίθεση, η καλύτερη άμυνα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ολα μαζί και ταυτόχρονα θέλουν να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Επισείοντας διαρκώς τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας και τρομοκρατώντας αδιάλειπτα τα λαϊκά στρώματα, θέλουν να υλοποιήσουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που σχεδιάζουν εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες: Ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, δραστική μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι τον τάφο, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις παντού, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, απελευθέρωση απολύσεων, Υγεία και Παιδεία για τους έχοντες, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα των πάντων, ατελείωτες φοροεπιδρομές σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, κ.ο.κ. Πράγματι, μια πρωτόγνωρη βάρβαρη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, η οποία δεν μπορεί να απαντηθεί με αμυντικές κινητοποιήσεις, με υπεράσπιση στενά κλαδικών ή συντεχνιακών αιτημάτων ή με στοίχιση πίσω από δυνάστες, προκειμένου τάχα να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δεν μπορεί, με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις και τα μέτωπα που ανοίγει διαρκώς η πλουτοκρατία, αλλά να περάσουν στην αντεπίθεση. Η καπιταλιστική κρίση και η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης βάζουν με επιτακτικό τρόπο στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της ανάπτυξης για τα μονοπώλια ή για το λαό και βέβαια το ζήτημα της εξουσίας, αφού μόνο έτσι μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Η αποφασιστική ενδυνάμωση της πολιτικοποίησης των αγώνων της εργατικής τάξης και η ξεκάθαρη πολιτική στόχευση είναι αναγκαίες όσο ποτέ.

Ξεχάστε το δικαίωμα στη δουλειά

«Το θέμα της σύνδεσης της Τριτοβάθμιας (σ.σ. εκπαίδευσης) με την αγορά εργασίας έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που συζητούσαμε 20 χρόνια πριν. Δε σημαίνει ότι κάποιος που τελειώνει ένα Πανεπιστήμιο ή ένα Τεχνολογικό Ιδρυμα ότι αυτόματα η κοινωνία ή η οικονομία μπορεί να του διαμορφώσει θέση δουλειάς (...) Τώρα οι βασικές σπουδές είναι η βάση σε μια διά βίου εκπαίδευση»...

Το απόσπασμα ανήκει στην υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου. Ωμά, κυνικά, ομολογεί ότι πανεπιστήμια και ΤΕΙ εξ ορισμού θα παράγουν ανέργους, διά βίου καταρτιζόμενους και μισο-απασχολούμενους. Λέει στους φοιτητές και σπουδαστές να ξεχάσουν το δικαίωμα στη δουλειά και να φροντίσουν να είναι ευέλικτοι, να σκύβουν το κεφάλι και να ζητιανεύουν... «ευκαιρίες».

Και αυτά δεν είναι «προσωπικές απόψεις» της υπουργού. Είναι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως ίδια ήταν και η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ πιο πριν, όπως είναι ίδια και η πολιτική της ΕΕ που συνυπογράφουν και συναποφασίζουν αυτά τα κόμματα.

ΥΓ: Ολα τα παραπάνω αφιερωμένα σε όλες τις συντεχνίες από 'δω κι από 'κει, που σπέρνουν αυταπάτες περί κατοχύρωσης των πτυχιούχων με την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα δήθεν επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ.

Η κατανάλωση ρεύματος

Διαρκής συρρίκνωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τα νοικοκυριά διαπιστώνεται από τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των «φτηνών» τιμολογίων της ΔΕΗ, που τόσο πολύ θέλουν να τα αλλάξουν και να τα «εξορθολογίσουν», τόσο η διοίκησή της όσο και η κυβέρνηση.

Αυτά είναι όμως και τα αποτελέσματα της γενικότερης αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Στην πράξη και όχι στα λόγια. Είναι η πολιτική που αναγκάζει μια οικογένεια να καταναλώνει λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Και ίσως δεν άρχισε από αυτό, αλλά σίγουρα δε θα μείνει σ' αυτό.

Κόβεις από το ρεύμα, κόβεις από το τηλέφωνο, κόβεις τα «περιττά» από το σούπερ μάρκετ - άραγε ποια είναι αυτά; - κόβεις από τα ρούχα, κόβεις, κόβεις.

Είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα μιλήσουν για «σπάταλους» και «σπατάλες» που περιορίζονται. Αλλά ποιος και πώς μπορεί να κρίνει την «σπατάλη»; Ιδίως όταν η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών εντείνεται διαρκώς και η εργατική - λαϊκή οικογένεια πληρώνει ακόμη περισσότερα για την μόρφωση των παιδιών, την υγεία, τη μετακίνηση, την ψυχαγωγία.

Αν μπορεί να το κάνει, καθώς είναι σίγουρο ότι περισσότεροι από ποτέ αδυνατούν πλέον να καλύψουν ορισμένες και από τις βασικές ανάγκες τους.

Η ζωή ποδήλατο!!!

Η είδηση ήρθε από τα πρακτορεία. Ενα πολυτελέστατο ξενοδοχείο της Δανίας, και διεθνώς αναγνωρισμένο, προτείνει στους πελάτες του να κάνουν ποδήλατο για να έχουν... ηλεκτρικό ρεύμα! Ανάλογα την... παραγωγή, προσφέρει και ένα γεύμα.

Δανία δεν ήθελε να μας κάνει και ο πρωθυπουργός μας; Πού να φαντάζονταν όσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ τι ακριβώς εννοούσε ο... κοσμογυρισμένος Γ. Παπανδρέου.

Βεβαίως, το θέμα με το ποδήλατο έχει διαφημιστικό χαρακτήρα για το ξενοδοχείο, που «αφουγκράζεται» τη μόδα της εποχής περί της «πράσινης ενέργειας» και έβαλε δύο ποδήλατα στη ρεσεψιόν για να κάνει εντύπωση.

Αλλά τώρα, που όλη η χώρα κάνει «πετάλι» και μάλιστα στους αντιλαϊκούς, βάναυσους ρυθμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ, μήπως πρέπει να προβληματίσει η προεκλογική αναφορά στη Δανία;

SIQUEIROS η ζωή και το έργο του

Ο Νταβίντ Αλφάρο Σικέιρος (Siqueiros) δημιούργησε μια εμπνευσμένη τέχνη μεγάλων διαστάσεων εν μέσω κοινωνικής θύελλας και αναταραχής. Κέρδισε το ανώτερο βραβείο της 25ης Μπιενάλε της Βενετίας και υπήρξε αξεπέραστος σύγχρονος ζωγράφος πορτρέτων. Εγινε ο κορυφαίος τοιχογράφος του σύγχρονου ρεαλισμού και έφερε τη φόρμα των δημοσίων έργων σε άμεση επαφή με το θεατή. Η παθιασμένη του αφοσίωση στη σύνδεση της τέχνης με την κοινωνική δικαιοσύνη, του κόστισε πολλά χρόνια εξορίας, πολλές συλλήψεις και χρόνια εγκλεισμού στη φυλακή. Υπήρξε στρατιώτης της Μεξικανικής Επανάστασης και κατόπιν στον Ισπανικό Εμφύλιο. Οργάνωσε τους εργάτες των ορυχείων του Χάλισκο και εκλέχτηκε πρόεδρος του σωματείου τους. Πάλεψε για τις κοινωνικές κατακτήσεις του λαού και ενάντια στους ληστρικούς πολέμους. Του απονεμήθηκε το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη και υπήρξε αντικείμενο μόνιμης και επίμονης παρακολούθησης από το Εφ Μπι Αϊ και άλλες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ (50.000 σελίδες είναι ο όγκος των αρχείων που αναφέρονται σε αυτόν).

Ο Φίλιπ Στάιν είναι ένας Αμερικανός καλλιτέχνης και τοιχογράφος ο οποίος έχει εκθέσει έργα του στο Μεξικό, στην Ισπανία και στις ΗΠΑ (ως Εστάνιο). Δούλεψε στις τοιχογραφίες του Σικέιρος μεταξύ 1948-1958. Στο βιβλίο αυτό μας παραθέτει μια αυθεντική ιστορία εξαιρετικής ζωντάνιας, πρωτοτυπίας και ηρωισμού, καθώς και μια πλήρη και κρυστάλλινη έκθεση των αισθητικών απόψεων του Σικέιρος, αλλά και του αγώνα του για την υλοποίησή τους (κυκλοφορεί από τη «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»).

Ρόζα Οτουνμπάγεβα

Γρηγοριάδης Κώστας

Επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Κιργιστάν ανακηρύχθηκε η Ρόζα Οτουνμπάγεβα μετά τις βίαιες ταραχές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της 7ης Απρίλη που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 83 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 1.600. Σχεδόν αμέσως ξεκίνησαν οι διεργασίες και τα παζάρια τόσο με τη Ρωσία όσο και τις ΗΠΑ, που προσβλέπουν στην εξασφάλιση της επιρροής τους καθώς από γεωστρατηγική άποψη το Κιργιστάν παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι μεν ΗΠΑ εξασφάλισαν πρόσφατα την ανανέωση - για ένα χρόνο - του συμβολαίου τους για τη χρήση της αεροπορικής βάσης «Μανάς» για να συνεχίζουν να εφορμούν στο Αφγανιστάν. Η δε Ρωσία έσπευσε από την πρώτη στιγμή να δηλώσει τη στήριξή της - μέσω του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν - στην ανακηρυχθείσα κυβέρνηση χορηγώντας συνολικά 50 εκατομμύρια δολάρια (20 σε δωρεά και 30 σε δάνεια), ενώ ο Πούτιν δήλωσε πως το Κρεμλίνο είναι πρόθυμο να διαθέσει και άλλα χρήματα.

Η Ρ. Οτουνμπάγεβα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης διατέλεσε αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών του Προέδρου Ασκαρ Ακάγεφ, τον οποίο μαζί με τον Μπακίγεφ ανέτρεψε κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «επανάστασης των τουλίπων» Επίσης, υπήρξε πρέσβειρα της χώρας σε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τελευταία χρόνια πρωτοστάτησε στην ανατροπή του Μπακίγεφ και φαίνεται πρόθυμη για ...παζάρια με όλους.


Κ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ