Τρίτη 13 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ
Ανταλλαγή εμπειρίας και συντονισμός δράσης

Πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί ΤΕΙ και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί από πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της Ελλάδας συμμετείχαν την Κυριακή σε σύσκεψη της παράταξης στην Αθήνα

Πλούσια ανταλλαγή εμπειρίας και συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης της παράταξης κατέγραψε την περασμένη Κυριακή, η πανελλαδική σύσκεψη της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, αλλά και συμβασιούχοι διδάσκοντες (του ΠΔ 407) και έκτακτοι εκπαιδευτικοί ΤΕΙ, από ιδρύματα όλης της Ελλάδας συναντήθηκαν στην Αθήνα για να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ το τελευταίο διάστημα, αλλά και να χαράξουν τα επόμενα συντονισμένα βήματά τους στο πλαίσιο της παράταξης.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση που εκφράζεται και με μειώσεις δαπανών στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν και μεταφέρθηκε εμπειρία από τις δράσεις της ΔΗΠΑΚ σε συλλόγους (π.χ. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Φυσικό Αθήνας κ.ά.), όπου επέδειξε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να μην περάσουν οι περικοπές.

Ιδιαίτερα συζητήθηκε η ανάγκη μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης του εκπαιδευτικού προσωπικού μέσα στα ιδρύματα, καθώς εντοπίστηκε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν διογκωθεί οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις μέσα στα ιδρύματα και ειδικά στα ΤΕΙ αποτελούν τον κανόνα οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί. Κοινή ήταν η θέληση που εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, να παρθούν το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες της ΔΗΠΑΚ για τη μεγαλύτερη συσπείρωση των ελαστικά απασχολούμενων στα ιδρύματα και για ένταση της δράσης για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του ΔΕΠ και του ΕΠ των ΤΕΙ.

Τη συζήτηση απασχόλησαν έντονα τόσο οι πρόσφατες εξελίξεις που δρομολογούνται με την έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του προεδρικού διατάγματος που θα αναγνωρίζει τα κολέγια (ενσωματώνοντας στην ελληνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία 36/05), όσο και ο αποπροσανατολιστικός καυγάς για τα δήθεν «επαγγελματικά δικαιώματα» των ΤΕΙ. Επισημάνθηκε ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στο φόντο της δημιουργίας «Εθνικού Πλαισίου Προσόντων» που θα οδηγήσει στην κατάργηση κάθε είδους επαγγελματικού δικαιώματος και στην ισοπέδωση τίτλων σπουδών και πτυχίων μέσα στη χοάνη της λεγόμενης «διά βίου μάθησης».

Την πανελλαδική σύσκεψη της παράταξης απασχόλησε, όπως ήταν φυσικό, και η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα του ΔΕΠ και του ΕΠ των ΤΕΙ. Ασκήθηκε έντονη κριτική στις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ (έχει συγκροτηθεί από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και μια παράταξη της Ιατρικής με δυνάμεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και της ΟΣΕΠ (από δυνάμεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι η μεν ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ έχει δώσει δείγματα του ποιους πανεπιστημιακούς εκπροσωπεί και υπερασπίζεται (τους μεγαλοκαθηγητάδες που είναι χωμένοι στα προγράμματα και στην αλληλοδιαπλοκή ιδρυμάτων - επιχειρήσεων), στη δε ηγεσία της ΟΣΕΠ είναι ενδεικτικό ότι τα ίδια συνδικαλιστικά στελέχη κατέχουν ταυτόχρονα θέσεις στη διοίκηση των ιδρυμάτων τους, αλλά και - κατά καιρούς - θέσεις σε κυβερνητικές και συμβουλευτικές επιτροπές του υπουργείου Παιδείας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα συμφωνήθηκε τα μέλη της ΔΗΠΑΚ να αναπτύξουν δράση στους συλλόγους και τις ομοσπονδίες για να παρθούν αποφάσεις για 48ωρη απεργία στις 21 - 22 Απρίλη και να δράσουν από κοινού και συντονισμένα σε κάθε ίδρυμα και σχολή με τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Παράλληλα, αποφασίστηκε η Πανελλαδική Γραμματεία της ΔΗΠΑΚ να επεξεργαστεί τη διακήρυξη της παράταξης για τις επικείμενες πρυτανικές εκλογές που έχουν οριστεί σε μια σειρά ιδρύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ