Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ιριδα... «ξεναγός» στον Παρθενώνα

Ενας έντυπος οδηγός για τον Παρθενώνα, από την κατασκευή του, την ιστορία του, μέχρι τις σημερινές προσπάθειες αποκατάστασής του, που να απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και που η εκλαϊκευμένη μορφή του δε θα είναι σε βάρος της επιστήμης, ίσως να ακουγόταν αρκετά προωθημένο σχέδιο πριν λίγο καιρό.

Χτες, το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη παρουσίασε το βιβλίο της αρχαιολόγου Κορνηλίας Χατζηασλάνη «Περίπατοι στον Παρθενώνα», με φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη, το οποίο πληροί, με το παραπάνω, τον παιδευτικό του σκοπό. Η συγγραφέας εργάζεται από το 1987 στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Α' ΕΠΚΑ, που έφεραν χιλιάδες παιδιά σε επαφή με το εκπληκτικό μνημείο του Παρθενώνα, ενώ ο Σ. Μαυρομμάτης αποτυπώνει επί 20 χρόνια φωτογραφικά το μεγάλο έργο της αναστύλωσης του Παρθενώνα.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους είναι ένα βιβλίο 144 σελίδων, 277 έγχρωμων φωτογραφιών και άλλων τόσων σχεδίων που καταφέρνει με τέσσερα μέρη και ένα επίμετρο να παρουσιάσει την περιπετειώδη διαδρομή του Παρθενώνα, με τρόπο παραμυθένιο και έγκυρο.

Το συγγραφικό εύρημα είναι πρωτότυπο. Η συγγραφέας «μιλάει» μέσω της αγγελιοφόρου θεάς Ιριδας, η οποία «ξεναγεί» τον αναγνώστη. Στο πρώτο μέρος με τίτλο «Ενας περίπατος στη Φαντασία», η θεά παρουσιάζει την αρχιτεκτονική του ναού και τις πιο γνωστές αναπαραστάσεις του. Ακολουθούν «Ενας περίπατος στην Ιστορία» με την ιστορία του μνημείου μέσω των αιώνων, «Ενας περίπατος στην Ακρόπολη», με την παρουσίαση του Παρθενώνα και τη συλλογή των γλυπτών του και «Ενας περίπατος στο Βρετανικό Μουσείο», όπου αναπλάθονται οι συνθέσεις του μνημείου μέσα από τα αποσπασματικά σωζόμενα γλυπτά. Το επίμετρο δίνει μια συνολική εικόνα όλων των σωζόμενων γλυπτών, με συμπληρωματικά τα σχέδια του Ζακ Καρέι, ο οποίος σχεδίασε τα γλυπτά (1674), 13 χρόνια πριν τον καταστροφικό βομβαρδισμό του Μοροζίνι.

Οπως επισημαίνει η συγγραφέας στον πρόλογο, η χρησιμοποίηση της Ιριδας σαν αφηγήτριας είναι συμβολική, όχι μόνο γιατί ήταν αγγελιοφόρος, αλλά και γιατί αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του διαμελισμού του μνημείου από τις λεηλασίες και τις καταστροφές: το κεφάλι του αγάλματος της θεάς που βρισκόταν στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα εκτίθεται στο Μουσείο Ακροπόλεως και το σώμα στο Βρετανικό Μουσείο.

Να σημειωθεί ότι το βιβλίο αποτελεί προσφορά των συντελεστών στο Ιδρυμα, το οποίο θα το διαθέτει σε συμβολική τιμή, ενώ ήδη μεταφράστηκε στα αγγλικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ