Κυριακή 11 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη στο νοσοκομείο της «Λαϊκής Μέριμνας Λιβάνου»

Το νοσοκομείο που στηρίζει το ΚΚ Λιβάνου
Το νοσοκομείο που στηρίζει το ΚΚ Λιβάνου
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εμπειρία που αποκόμισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από την επίσκεψή της στο Νότιο Λίβανο. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται τις τελευταίες δεκαετίες στο επίκεντρο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του λιβανέζικου λαού.

Εκεί, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη, στην πόλη Ναμπατίε, βρίσκεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της οργάνωσης της «Λαϊκής Μέριμνας Λιβάνου», που στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου (ΚΚΛ) και διαθέτει ένα δίκτυο υποδομών σχεδόν σε όλη την επικράτεια, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του λαού σε υπηρεσίες υγείας τόσο σε «ειρηνικές» περιόδους, αλλά ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων.

Το νοσοκομείο, που επισκέφτηκε το κλιμάκιο του ΚΚΕ έχει το όνομα του ιδρυτή του, μάρτυρα κομμουνιστή Χίκματ Αλαμεέν, ο οποίος είχε σπουδάσει ιατρική στη Σοβιετική Ενωση κι αργότερα στην Ελβετία και προτίμησε να υπηρετήσει τον λαό του ως γιατρός στο Νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο Χίκματ Αλαμεέν, μαζί με άλλους φίλους και οπαδούς του ΚΚΛ δημιούργησαν τον πρώτο πυρήνα του καταφυγίου - νοσοκομείου στην Ναμπατίε, ωστόσο ο ίδιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών που έπληξαν την έδρα της ΚΕ του ΚΚΛ στην περιοχή Αρμαΐλε το 1989.

Μεγάλη ήταν η συμβολή του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια του πολέμου των 34 ημερών το καλοκαίρι του 2006. Στο νοσοκομείο μεταφέρονταν με κάθε τρόπο τραυματίες της λιβανέζικης αντίστασης, αλλά και άμαχα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το 1/3 των νεκρών ήταν παιδιά. Το νοσοκομείο είναι το μόνο στην περιοχή που έχει πρόσβαση για αυτοκίνητα, όμως συχνά και σ' αυτόν τον χώρο οι γιατροί του νοσοκομείου αναγκάζονταν εκείνες τις μέρες να κάνουν επεμβάσεις για να σώσουν τραυματίες. Η διεύθυνση του νοσοκομείου περιέγραψε με τον πιο παραστατικό τρόπο εκείνες τις δύσκολες ώρες, την αυτοθυσία που έδειξαν οι γιατροί του νοσοκομείου. Μάλιστα ανέφεραν το περιστατικό με το σφυροκόπημα λεωφορείου που μετέφερε 20 περίπου φοιτητές, εκ των οποίων οι μισοί περίπου σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν βαριά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Ακόμη και σήμερα το νοσοκομείο, πέρα από τα συνηθισμένα περιστατικά, είναι αναγκασμένο να περιθάλπει θύματα της ισραηλινής βαρβαρότητας, αφού ο ισραηλινός στρατός έχει τοποθετήσει, μετά την αποχώρησή του από το Νότιο Λίβανο, εκατοντάδες χιλιάδες βόμβες διασποράς. Ορισμένοι κάνουν λόγο για 1 με 2 εκατομμύρια τέτοιες βόμβες, που μπορούν και σε «ειρηνική» περίοδο να σκορπούν το θάνατο και τον πόνο.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο-καταφύγιο, που αναπτύχθηκε από εθελοντική μονάδα στα τέλη δεκαετίας του '70 και τώρα φτάνει τα 80 κρεβάτια, καλύπτει όλες τις ειδικότητες, χάρη σε οικονομικές εξορμήσεις και προσφορές. Κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, η διοίκηση του νοσοκομείου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον ελληνικό λαό για την έμπρακτη στήριξή του. Η οργάνωση «Λαϊκή Μέριμνα Λιβάνου» είχε δεχτεί διεθνιστική βοήθεια από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), όπως π.χ. ένα όχημα που χρησιμοποιείται τόσο για την μεταφορά των τραυματιών στις ισραηλινές επιδρομές και ως κινούμενη μονάδα «επιχειρησιακό νοσοκομείο».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε με την ευκαιρία της παρουσίας της την αμέριστη στήριξη στον αγωνιζόμενο λαό του Λιβάνου, μεταφέροντας την αλληλεγγύη των κομμουνιστών και κομμουνιστριών και του ελληνικού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι κομμουνιστές στην πρωτοπορία του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα(2010-04-11 00:00:00.0)
Στους τόπους ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων(2008-09-30 00:00:00.0)
Κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες(2006-08-27 00:00:00.0)
Με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ(2006-08-22 00:00:00.0)
Στην Αθήνα η έκτακτη Συνάντηση(2006-08-17 00:00:00.0)
Επανέναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών;(1996-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ