Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Συνεχίζεται ο διαγκωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι από το σεισμό της 12ης Γενάρη κινδυνεύουν άμεσα... Ούτε καν η υποτιθεμένη «Σύνοδος των Δωρητών», υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μάρτη στη Νέα Υόρκη, μπορεί να προλάβει να σώσει τη ζωή τους. Παράδειγμα οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν πλημμύρες στους πρόχειρους αυτοσχέδιους καταυλισμούς, με τους Αϊτινούς που έχουν καταφύγει σε αυτούς να τρέχουν για άλλη μία φορά πανικόβλητοι να σωθούν.

Ο χρόνος είναι αδυσώπητος για τους απελπισμένους της λαβωμένης Αϊτής καθώς η περίοδος των εαρινών βροχών πλησιάζει επικίνδυνα πλέον, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν αβοήθητοι. Η κατάσταση είναι ερεβώδης και η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, που τονίζει ότι ακόμη υπάρχουν σεισμόπληκτοι που δεν έχουν λάβει καμία αρωγή όσον αφορά τα τρόφιμα και ότι μόλις το 60% των 1,3 εκατομμυρίων αστέγων έχουν λάβει πλαστική τέντα ώστε να μπορούν να καλυφθούν από τις βροχές, απλώς αποτελεί ένα αποτύπωμα της τραγωδίας που εξελίσσεται.

Την ίδια στιγμή, οι διαγκωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων συνεχίζονται πάντα υπό το μανδύα της «ανθρωπιστικής βοήθειας». Σπεύδουν λίγο πριν τη «Σύνοδο των Δωρητών» να προσφέρουν «βοήθεια» σε μία καταφανή προσπάθεια προάσπισης των συμφερόντων τους. Η ΕΕ ανακοίνωσε το διπλασιασμό της βοήθειάς της, παρέχοντας ένα δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, ενώ την ίδια στιγμή η Inter-American Development Bank παραγράφει το χρέος της σεισμόπληκτης χώρας, ύψους 479 εκατ. δολαρίων.

Πάντως τα αμερικανικά συμφέροντα προσπάθησαν να προασπίσουν οι πρώην πρόεδροι Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, οι οποίοι προεδρεύουν του ιδρύματος για την Αϊτή με εντολή των ΗΠΑ - ο Μπιλ Κλίντον είναι και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ - οι οποίοι επισκέφτηκαν τη Δευτέρα την Αϊτή. Οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ περιηγήθηκαν στο Πορτ - Ο - Πρενς και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της χώρας Ρενέ Πρεβάλ, αλλά «απέφυγαν» τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της παρουσίας τους, παρουσία που σήμανε την ανατροπή και την διά της βίας εκδίωξη του προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ και την επιβολή έκτοτε της κατοχής από τον ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ