Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Μπίζνες στις αγορές φτωχών χωρών με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

ΓΕΝΕΥΗ.-- Συμφωνία για δέσμευση των αγορών αναπτυσσόμενων χωρών μέχρι το 2020 πέτυχαν χτες μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες με «ευαγή» ιδρύματα πολυεθνικών εταιρειών (π.χ. «Microsoft») με Δούρειο Ιππο το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, ο οποίος ευθύνεται ετησίως για το θάνατο 1,6 εκατ. ανθρώπων.

Πρωτοβουλία σ' αυτή τη συμφωνία πήρε η αυτοαποκαλούμενη «Παγκόσμια Συμμαχία Εμβολίων και Ανοσοποίησης» (GAVI), που εδρεύει στη Γενεύη και εξασφάλισε χρηματοδότηση της αγοράς των εμβολίων από τη Βρετανία, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Ρωσία, τη Νορβηγία και το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Στην παρούσα συμφωνία ακολουθείται νέα στρατηγική που αποκαλείται «δέσμευση μελλοντικών αγορών» (advance market commitment) και εγγυάται στις εταιρείες τη λειτουργία αγορών για εμβόλια σε αναπτυσσόμενες χώρες, θέτοντας «πλαφόν» στις τιμές χρέωσης.

Η «Pfizer» και «GlaxoSmithKline» θα προσφέρουν η καθεμία 30 εκατομμύρια δόσεις στην τιμή των 7 δολαρίων ανά δόση για το πρώτο 20% των παραγγελιών, ενώ για το υπόλοιπο 80% η τιμή θα πέσει στα 3,5 δολάρια ανά δόση. Στις αγορές των πλούσιων χωρών εταιρείες όπως η «Pfizer» και η «Glaxo» χρεώνουν από 54 έως 108 δολάρια για τα εμβόλια «Prevnar» και «Synfloriz» αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ