Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Νομοσχέδιο για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Αλλαγές επιφέρει στη νομοθεσία για την παραβατικότητα των ανηλίκων σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ ενισχύεται ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και των χορηγών σε θέματα όπως, η ίδρυση ειδικής υπηρεσίας με τη μορφή μη κερδοσκοπτικής εταιρείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της τέλεσης αξιόποινων πράξεων από ανήλικους. Με το νομοσχέδιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης ο ποινικός σωφρονισμός των ανηλίκων δεν μπορεί να διαρκεί πάνω από 10 χρόνια (σήμερα προβλέπονται τα 20 χρόνια), ενώ σε ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα θα ανέρχεται στα 15 χρόνια.

Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται τα εξής:

  • Στους ανήλικους μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας τους θα επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα αντί για το 13ο που ισχύει σήμερα. Ο περιορισμός ανηλίκου σε κατάστημα κράτησης νέων θα επιβάλλεται σε 15χρονους και άνω, και εφόσον η πράξη τους έχει το χαρακτήρα κακουργήματος.
  • Στα δικαστήρια ανηλίκων δεν μπορεί να τηρηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ ο ανήλικος θα έχει πλέον το δικαίωμα παράστασης στο ακροατήριο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων, όταν πρόκειται να συζητηθεί η υπό όρους απόλυσή του.
  • Η προσωρινή κράτηση ανήλικου δεν μπορεί να παραταθεί πλέον των έξι μηνών, ενώ προβλέπεται και ο υποχρεωτικός διορισμός συνηγόρου από το δικαστή ανηλίκων.

Τέλος, προβλέπεται η ίδρυση ΝΠΔΔ με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και έργο του θα είναι ο συντονισμός της δράσης όλων των εταιρειών προστασίας ανηλίκων και η συνεργασία με άλλους οργανισμούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς, καθώς και με τις ΜΚΟ. Μάλιστα, η χρηματοδότηση αυτού του φορέα προβλέπεται να γίνεται από χορηγούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ερευνητικά προγράμματα, ΕΣΠΑ, αλλά και από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ