Σάββατο 13 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ
Μια θάλασσα από απεργούς

Πυκνά, μαχητικά και συγκροτημένα πορεύτηκαν οι απεργοί, σε μια πορεία που «δίπλωσε»

Νέα βροντερή προειδοποίηση στο κεφάλαιο και τους υπηρέτες του ότι οι εργατικοί αγώνες συνεχίζονται, πιο μαζικοί, πιο μαχητικοί, έδωσαν προχτές χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι και νεολαίοι που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι της Αθήνας μίλησαν ξανά την Πέμπτη, «έπνιξαν» με συνθήματα και σημαίες του ΠΑΜΕ όλο το κέντρο, ήταν ξεκάθαροι: «Ταξικά τα μέτρα, ταξική κι η πάλη, δίνουμε υπόσχεση για ανατροπή και πάλη», ακουγόταν από χιλιάδες στόματα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και της πορείας.

Την κεντρική ομιλία έκανε από το βήμα που στήθηκε στην Ομόνοια ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μίλησε ακόμα ο Ηλίας Σιώρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ από το χώρο της Υγείας και χαιρέτισαν δύο απολυμένοι από την «Ολυμπιακή» και τα «Νότος Γκάλερι».

Μαζική ήταν και η παρουσία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ κάτω από το πλαίσιο της ΟΒΣΑ, παιδιών των λαϊκών οικογενειών που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Ξεχωριστά σε πυκνότητα και μαχητικότητα ήταν ακόμα περισσότερα μπλοκ, όπως αυτό των ΑμΕΑ, των ηλεκτροτεχνιτών, των τραπεζοϋπαλλήλων, των εργαζομένων σε δικηγορικά γραφεία. Εργαζόμενοι από Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, Τηλεπικοινωνίες, μέταλλο, ξενοδοχεία, εμπόριο κλπ. συμμετείχαν για πρώτη φορά στην απεργία και τη συγκροτημένη διαδήλωση πίσω από τα πανό των κλαδικών τους συνδικάτων. Ξεχωρίζει ακόμα η παρουσία των εργαζομένων στο «Αττικό» που γύρισαν την πλάτη στη συμβιβασμένη ηγεσία του σωματείου και έστησαν Επιτροπή Αγώνα, αλλά και οι εργαζόμενοι σπουδαστές από σχολές του ΟΑΕΔ.

Η Σταδίου πλημμύρισε σε όλο της το μήκος, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν καν φύγει από την Ομόνοια
Η Σταδίου πλημμύρισε σε όλο της το μήκος, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν καν φύγει από την Ομόνοια
Οταν η πορεία ξεκινάει, ξεχωρίζει και σε όγκο, αλλά και περιεχόμενο: «Μαζί με τους εργάτες και όλο το λαό, δίνουμε απάντηση στον καπιταλισμό», ακούγεται βροντερό το σύνθημα στη Σταδίου, ενώ καλούν όλο το λαό: «Σου πήρανε την ψήφο, μη σκύβεις το κεφάλι. Μ' αγώνες απαντάμε, ενότητα και πάλη». Στην πλατεία Κοραή, τουρίστες έχουν σταματήσει και για όση ώρα περνάει η πορεία δε σταματούν να χειροκροτούν, δίνοντας «πληρωμένη απάντηση» στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ που λένε ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι «εκτίθενται» στους Ευρωπαίους με τους αγώνες τους.

Οταν η κεφαλή της πορείας φτάνει στο Σύνταγμα και στρίβει προς την οδό Πανεπιστημίου, ο μεγαλύτερος όγκος της συγκέντρωσης βρίσκεται ακόμα στην Ομόνοια! Οι διαδηλωτές όταν το πληροφορούνται ξεσπούν σε χειροκροτήματα και εντείνουν τα συνθήματά τους: «Δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!».

Κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου οι απεργοί σταματούν για λίγο έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκφράζοντας αλληλεγγύη στους απολυμένους της «Ολυμπιακής». Τα χειροκροτήματα και τα συνθήματα «πέφτουν βροχή»: «Αλληλεγγύη στους απολυμένους της "Ολυμπιακής"».

Η πορεία κυριολεκτικά «διπλώνει». Οταν η κεφαλή κατεβαίνει την Πανεπιστημίου και συναντάει την οδό Μπενάκη, τότε φεύγουν οι τελευταίοι διαδηλωτές από τα Χαυτεία (βλ. σχεδιάγραμμα).

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ακόμα, αντιπροσωπείες της ΟΓΕ, της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ