Σάββατο 13 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Εχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους»

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στην Αθήνα

«Ο πρωθυπουργός εισέπραξε και νέα συγχαρητήρια αυτή τη φορά από την Αμερική. Πολλοί, μας προτρέπουν να πανηγυρίσουμε, ωστόσο απαντάμε πως κανένα θετικό στοιχείο δεν υπάρχει για το λαό μέσα από αυτές τις λυκοσυμμαχίες και λυκοφιλίες. Ισα - ίσα, προμηνύεται ακόμα μεγαλύτερη ένταση της επίθεσης στις εργατικές κατακτήσεις, υποχωρήσεις σε κυριαρχικά δικαιώματα, μεγαλύτερη εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες». Τα παραπάνω τόνισε ο κεντρικός ομιλητής Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δίνοντας το στίγμα των ημερών.

«Δεν υπάρχει κανένας εθνικός κίνδυνος, δεν υπάρχει κανένα εθνικό καθήκον στο οποίο καλούνται να θυσιαστούν δικαιώματα των εργαζομένων. Το μόνο που υπάρχει είναι η αδηφάγα επιθυμία των καπιταλιστών να μεγαλώσουν τα κέρδη τους», τόνισε στη συνέχεια, για να σημειώσει: «Δεν έχουν κουραστεί να επαναλαμβάνουν ότι τα μέτρα είναι μονόδρομος και αναγκαία. Δεν πρέπει να κουραστούμε και εμείς να επαναλαμβάνουμε ότι τα μέτρα αυτά είναι μονόδρομος και ανάγκη μόνο για το κεφάλαιο και για τα κέρδη του». Και τόνισε: «Τα κέρδη της πλουτοκρατίας ξεχειλίζουν από τις θυρίδες και τα θησαυροφυλάκια, η κυβέρνηση ξαφρίζει το λαό. Φόρτωσε με μια μονοκοντυλιά 4,8 δισ. ευρώ στις πλάτες του λαού. Την ώρα που λεηλατεί και τα τελευταία υπολείμματα του λαϊκού μόχθου αφήνει ανέγγιχτο το συσσωρευμένο πλούτο των κεφαλαιοκρατών».

Ετοιμαζόμαστε για την ένταση της επίθεσης

«Εχουμε δει», επισήμανε, «μόνο την κορυφή του παγόβουνου της επίθεσης, γιατί σε συνδυασμό με τα οικονομικά μέτρα έρχεται ένα τσουνάμι αναδιαρθρώσεων σε Ασφαλιστικό μέσα από τη μείωση συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας, σε Εργασιακό με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την απελευθέρωση των απολύσεων, την αφαίρεση παροχών σε υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας».

«Στέλνουμε για μια ακόμη φορά το μήνυμα ότι για την εργατική τάξη, για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ότι ψηφίστηκαν τα μέτρα, δε σημαίνει ότι τέλειωσε ο αγώνας», τόνισε στη συνέχεια ο ομιλητής. Για να επισημάνει: «Δε θα είναι η πρώτη φορά που η εργατική τάξη έχει ανατρέψει στην πράξη νομοσχέδιο. Δε θα συμβιβαστούμε».

Τα μέτρα αυτά, συνέχισε, δεν τα επιβάλλουν εξωτερικοί παράγοντες, αλλά «είναι η κεντρική πολιτική που ακολουθεί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει εδώ και χρόνια συμφωνήσει υπογράφοντας όλοι μαζί από κοινού το Μάαστριχτ, τη Λισσαβόνα, τη συνθήκη Μπολκεστάιν, τη Λευκή Βίβλο. Είναι πάνω σε αυτές τις ευρωπαϊκές συμφωνίες, που η κυβέρνηση έχει βρει υποστήριξη στην πολιτική τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΛΑ.Ο.Σ., αφού όλοι αυτοί έχουν συμφωνήσει στις αντεργατικές αποφάσεις της ΕΕ». Κι επισήμανε: «Δε μπορούμε να επιλέγουμε, δεν υπάρχει καλός και κακός ιμπεριαλισμός. Αυτό ταιριάζει μόνο στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει στην Ευρώπη με ανθρώπινο πρόσωπο σπέρνοντας έτσι αυταπάτες για το ρόλο της. Και δεν είναι μόνο τα πολιτικά στηρίγματα που έχει βρει η κυβέρνηση σε ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. και που πρέπει οι εργαζόμενοι να τους γυρίσουν την πλάτη. Αλλά είναι και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που συνεπικουρούν με τη στάση τους για να περάσει η πολιτική της κυβέρνησης».

Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης

Και ο ομιλητής συνέχισε: «Πρέπει με ένταση σε όλους τους χώρους δουλειάς, με εξορμήσεις, με περιοδείες, μέσα από συνεδριάσεις των ΔΣ, μέσα από γενικές συνελεύσεις, να ξεκαθαρίσουμε στους εργαζόμενους δύο πράγματα που σήμερα φαίνεται να βασανίζουν: Θα βγει κάτι με τις απεργίες; Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης; Τα δυο αυτά ζητήματα είναι αλληλένδετα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αντιδράσουν μαζικά και αποφασιστικά στον πόλεμο που τους έχουν κηρύξει, και παράλληλα ο αγώνας αυτός για να είναι νικηφόρος πρέπει να συνδεθεί με την προοπτική.

Να απορρίψουμε τα πλαστά διλήμματα που δημιουργεί η επίσημη προπαγάνδα ΕΕ ή ΔΝΤ. Δεν υπάρχει μέλλον για τους εργαζόμενους σε αυτές τι συμμαχίες των ιμπεριαλιστών. Θα πρέπει να μπει στην ημερήσια διάταξη η αποδέσμευση από αυτήν τη λυκοσυμμαχία, αλλά και η αποδέσμευση από τη συνολική λογική του καπιταλισμού. Πόλεμο όχι μόνο για την ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας, αλλά συνολικότερη αμφισβήτηση του καπιταλιστικού συστήματος, ως της βασικής αιτίας για όλα τα δεινά εις βάρος των εργαζομένων. Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, που είναι η ρεαλιστική και αναγκαία προοπτική».

Και ο Β. Πετρόπουλος κατέληξε: «Οι εργαζόμενοι παράγουν έναν απίστευτο πλούτο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, τα οποία πάνε στις τσέπες μιας μικρής μειοψηφίας. Και δεν είναι μόνο τα λεφτά. Είναι και τα εργοστάσια, οι υποδομές, τα διόδια, τα λιμάνια. Αυτός ο πλούτος μας ανήκει, αυτόν τον πλούτο που δημιουργούν οι εργαζόμενοι μπορούν να τον διαχειριστούν, να τον σχεδιάσουν κεντρικά, δημιουργώντας μια άλλη κοινωνία. Ολοι στον αγώνα. Εχουμε τη δύναμη, μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ