Σάββατο 13 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χιλιάδες στρατεύτηκαν με το ΠΑΜΕ

Παράτησαν τόπους δουλειάς και μόρφωσης για να γεμίσουν τους δρόμους

Motion Team

Καμία ανοχή στην πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου, στα συνδικαλιστικά τους δεκανίκια, διαδήλωσαν οι χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, οι υπάλληλοι, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, οι νέοι, φοιτητές και μαθητές, που αντάμωσαν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία διαμήνυσαν και έδειξαν το δρόμο που θα συνεχίσουν: «Πόλεμο στο πόλεμο των καπιταλιστών αυτή είναι η απάντηση των εργατών».

«Νέκρωσαν» εργοστάσια, γιαπιά, επιχειρήσεις, υπηρεσίες, έκλεισαν καταστήματα, σχολεία και σχολές. Από νωρίς οι εργάτες και οι υπάλληλοι κίνησαν από κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης για να βρεθούν πλάι πλάι, να δείξουν ξανά τη δύναμή τους, οι πολλοί απέναντι στους λίγους που κλέβουν τη ζωή τους. Μαζί τους τα παιδιά τους. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, ξεκίνησαν με προσυγκέντρωση από τα πανεπιστήμια.

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες εργαζόμενοι όλων των κλάδων μπήκαν στη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας που τελικά κρίθηκε με επιτυχία. Τα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ νέκρωσαν, ενώ μαζικά συμμετείχαν στην απεργία και οι εργαζόμενοι στη VODAFON, αλλά και στις εταιρείες πληροφορικής ΑΛΤΕΚ και OTS. Επίσης στα γραφεία της Πολεοδομίας και το ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και στο σχολικό συγκρότημα του Ευκλείδη, το 3ο ΕΛ Ηλιούπολης και το ΕΠΑΛ Ευόσμου.

Η πλατεία μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου, ο δρόμος της Εγνατίας πλημμύρισαν από τους χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές που πήραν τη θέση τους κάτω από τα λάβαρα του ΠΑΜΕ και τα πανό των σωματείων τους. Από το βήμα της συγκέντρωσης η Ράνια Καπετανγιώργη, από τη ΣΕΑ των ΕΒΕ, σημείωσε: «Παίρνουμε δύναμη από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των αγροτών, τη μαχητικότητα των εργαζομένων στα stage, τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αλιεργατών, όλοι μαζί γινόμαστε μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα - καταιγίδα που έρχεται. Ο αγώνας μας πρέπει και μπορεί να δικαιωθεί».

Κεντρικός ομιλητής ο Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, τόνισε ότι το λαϊκό ποτάμι των διαδηλωτών είναι απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι η εργατική τάξη θα πάει άκλαυτη. «Χτίζουμε το πανεργατικό μέτωπο για να σταματήσουμε το μαύρο μέτωπο της ΕΕ και των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν, των εργοδοτών, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., που έχουν στήσει εκτελεστικό απόσπασμα και δολοφονούν τα ελάχιστα δικαιώματα που απέμειναν στην εργατική τάξη και τον υπόλοιπο λαό. Μέσα από το λαϊκό ξεσηκωμό, ο κόσμος της δουλειάς συνειδητοποιεί την αστείρευτη, ακατάβλητη δύναμή του. Μπορούμε να τους σταματήσουμε».

Ακολούθησε μαχητική πορεία, η οποία μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου, έφτασε μπροστά στο κτίριο του πρώην ΥΜΑΘ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ